Life

Irene Papas a murit la 93 de ani. Actrița de origine greacă a jucat în Tunurile din Navarone

Irene Papas a încetat din viață la 93 de ani. Regretata artistă originară din Grecia a avut un rol în Tunurile din Navarone (1961).
14.09.2022 | 19:46
Irene Papas a murit la 93 de ani Actrita de origine greaca a jucat in Tunurile din Navarone
Irene Papas a încetat din viață la 93 de ani. A avut un rol în Tunurile din Navarone. Sursa foto: Instagram. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Vedeta de renume internațional, cu o lungă listă de filme la Hollywood, a murit la 93 de ani. Actrița de origine greacă, născută pe 3 septembrie 1929, a jucat în Tunurile din Navarone și Zorba Grecul, dar și alte producții care i-au adus succes.

Irene Papas a încetat din viață la 93 de ani. A avut un rol în Tunurile din Navarone

Irene Papas, una dintre cele mai importante actrițe din Grecia, a încetat din viață miercuri, 14 septembrie 2022. Vedeta de renume internațional avea 93 de ani și era cunoscută pentru spectacolele uimitoare pe care le-a avut de-a lungul carierei sale.

ADVERTISEMENT

Vestea nefericită a fost făcută publică de ministrul Culturii Lina Mendoni, care a subliniat că regretata artistă „personifica frumuseţea grecească pe ecran şi pe scenă”. Conform france24.com, cauza decesului nu a fost anunţată până în acest moment.

Sănătatea actriţei era fragilă de mai multă vreme, la 93 de ani organismul său cedând. A lăsat în urma sa foarte multe filme care au făcut-o un nume cunoscut la nivel internațional, deși prima sa peliculă nu a fost una de succes.

ADVERTISEMENT

Omul din Cairo, primul film american în care a jucat Irene Papas a fost dezamăgitor, dar mai târziu actrița avea să evolueze și să interpreteze roluri memorabile în producții precum În Tribute to a Bad Man (1956), unde a jucat alături de James Cagney.

A jucat în Guns of Navarone în 1961 și Zorba the Greek în 1964, dar în ciuda faptului că era apreciată pe sticlă tot nu era plătită bine și adesea era șomeră. Pentru Zorba Grecul a primit doar 10.000 de dolari și nu a putut găsi un rol timp de 18 luni după apariția în film.

ADVERTISEMENT

Irene Papas, carieră de peste 7 decenii

Irene Papas a avut o carieră care s-a extins pe durata a 7 decenii, perioadă în care a jucat în peste 80 de filme. Mélina Mercouri, Richard Burton, Kirk Douglas, James Cagney şi Jon Voigt sunt vedetele cu care actrița elenă a împărțit afișele.

A primit numeroase premii, în special la categoria cea mai bună actriţă. Una dintre aceste distincții a fost în 1961 la Festivalul de Film de la Berlin, în timp ce la Veneția, în 2009, a primit un Leu de Aur pentru întreaga carieră.

ADVERTISEMENT

De asemenea, regretata Irene Papas era populară și în Italia, unde a apărut regulat în filme şi seriale de televiziune. Ultimul rol interpretat de regretata actriță a fost în anul 2004.

În altă ordine de idei, vedeta a fost una dintre cele mai respectate personalități culturale din Grecia și a fost ambasador global cu frumusețea ei atemporală și inteligența sa. Artista s-a opus dictaturii și s-a folosit de puterea de vedetă pentru a chema oamenii la boicot.

ADVERTISEMENT