Sport

Istorie scrisă pe Maracana. Fluminense a câștigat Copa Libertadores pentru prima dată

Finala Copa Libertadores de la Rio de Janeiro a adus primul titlu în această competiție pentru Fluminense. Brazilia a câștigat ultimele cinci trofee.
05.11.2023 | 10:00
Istorie scrisa pe Maracana Fluminense a castigat Copa Libertadores pentru prima data
Fluminense a câștigat Copa Libertadores 2023. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Fluminense și Boca Juniors s-au întâlnit pe Maracana, Rio de Janeiro, în finala Copa Libertadores, cea mai tare competiție inter-cluburi din America de Sud.

Finală nebună în Copa Libertadores

German Cano, argentinian de 35 de ani, a deschis scorul pentru Fluminense în minutul 36. El a ajuns la 13 goluri în acest sezon, fiind golgheterul competiției.

ADVERTISEMENT

Egalarea argentinienilor de la Boca Juniors venea în minutul 73, când peruvianul Luis Advincula, fost jucător în Europa, la Hoffenheim, Bursaspor, Tavriya ori Vitoria Setubal marca în minutul 73. Acesta a tras superb, din afara careului.

S-a intrat astfel în prelungiri. Antrenorul brazilienilor, Fernando Diniz Silva, în prezent și selecționerul interimar al naționalei Braziliei, a fost inspirat și l-a trimis în teren pe Jhon Kennedy în minutul 80.

ADVERTISEMENT

Fotbalistul de 21 de ani a marcat probabil cel mai important gol al carierei de până acum, în minutul 99 al partidei de pe Maracana. După gol, a fost eliminat pentru că a sărbătorit prea mult cu fanii.

Și Boca Juniors a încheiat meciul în 10. Arbitrul Wilmar Alexander l-a eliminat pe columbianul Frank Fabra în minutul 105, acuzat că i-a dat o palmă lui Nino.

ADVERTISEMENT

Pe teren la Fluminense a fost și Marcelo, de cinci ori câștigător al UEFA Champions League. Ajuns la 35 de ani, Marcelo a adunat 28 de trofee în toată cariere. Copa Libertadores este însă primul trofeu câștigat cu o echipă de club, alta decât Real Madrid.

Fluminense a obținut astfel primul trofeu Copa Libertadores din istorie. Și-au luat revanșa după finala pierdută în 2008, la penalty-uri, în fața echipei din Ecuador LDU Quito.

ADVERTISEMENT

Boca Juniors rămâne fără trofeu din 2007, de când finalele se jucau în sistem tur-retur. Argentinienii au ajuns la a treia finală pierdută de atunci. În schimb, Brazilia a ajuns la cinci finale câștigate la rând. Din 2017 până în prezent, doar echipe din Brazilia (Gremio, Flamengo, Palmeiras, Santos și Athletico Paranense) și Argentina (Lanus, River Plate, Boca Juniors) au ajuns în finala competiției.

Cu o victorie aseară, Boca Juniors ar fi egalat recordul de trofee al competiției, atins de conaționalii de la Independiente, șapte trofee între 1964 și 1984. Boca are șase finale câștigate din 12.

Brazilia a ajuns la 23 de trofee câștigate în această competiție, fiind la două distanță de recordul Argentinei, 25 de trofee. Bolivia și Venezuela sunt singurele țări care nu au dat niciodată echipe în finala acestei competiții. Alături de ele, nicio echipă din Mexic ori Peru nu a ridicat trofeul, deși au jucat trei, respectiv două finale.

Fluminense – Boca Juniors 2-1, în finala Copa Libertadores.

Au marcat: German Ezequiel Cano (36), John Kennedy (99), respectiv Luis Advincula (72),

Fluminense: Fabio – Samuel Xavier (Guga, 85), Nino, Felipe Melo (Marlon, 52), Marcelo (Diogo Barbosa, 80) – Matheus Martinelli (Vinicius Lima, 80), Andre – Jhon Arias, Ganso (John Kennedy, 80), Keno (David Braz, 103) – German Ezequiel Cano. Antrenor: Fernando Diniz Silva.

Boca: Sergio Romero – Luis Advincula, Jorge Figal (Bruno Valdez, 113), Nicolas Valentini, Frank Fabra – Cristian Medina (Vicente Taborda, 106), Guillermo Fernandez, Ezequiel Fernandez (Marcelo Saracchi, 106), Valentin Barco (Luca Daniel Langoni, 78) – Miguel Merentiel (Lucas Ezequiel Janson, 91), Edinson Cavani (Dario Benedetto, 78). Antrenor: Jorge Almiron.

Arbitru: Wilmar Alexander Roldan Perez (Columbia). Cartonaşe galbene: Cavani (64), Keno (67), Figal (68), Kennedy (89, 102), Langoni (94), Nino (105+7), Cano (120), Saracchi (120). Cartonaşe roşii: Kennedy (102), Fabra (105+7).

ADVERTISEMENT