News

Italia și Marea Britanie, afectate de o tulpină mai agresivă a coronavirusului SARS-CoV-2

21.05.2020 | 13:13
Italia si Marea Britanie afectate de o tulpina mai agresiva  a coronavirusului SARSCoV2
ADVERTISEMENT

O tulpină de SARS-CoV-2 mai contagioasă și mai agresivă afectează Italia și Marea Britanie, se arată  într-un studiu  realizat la Laboratorul Național Los Alamos. Astfel se explică evoluția diferită  a pandemiei de la țară la țară, scrie publicația franceză Liberation, preluată de G4Media.

O  tulpină mai contagioasă predomină în Italia și Statele Unite

Studiul publicat pe 30 aprilie pe platforma BioRxyv  susține că SARS-CoV-2 are  două tulpini ceea ce reprezintă o veste proastă pentru cercetătorii care încearcă să creeze un vaccin.

ADVERTISEMENT

Această mutație nu este nouă, dar înseamnă că una dintre cele două tulpini, din mai multe țări, este mai agresivă şi se impune în faţa celeilalte. Autorii studiului  arată convingător că această nouă tulpină are anumite particularități. Și că, printre altele, ar putea fi mai contagioasă”, a afirmat Constance Delaugerre, virusolog la Spitalul Saint-Louis din Paris și profesor de virusologie la Universitatea Paris-Diderot.

Cercetătorii de la Laboratorul Los Alamos au  inventariat în timp real micile modificări prin care a trecut virusul în timpul în care s-a transmis.

ADVERTISEMENT

În mod special, a fost urmărită proteina Spike care intervine  în infectarea celulelor umane, mai ales că această  este ținta strategiilor de vaccinare și a terapiilor bazate  pe anticorpi. „Am identificat paisprezece mutații în Spike care se acumulează”, au anunțat cercetătorii americani.

Mutația Spike D614G a început să se răspândească în Europa la începutul lunii februarie și, odată introdusă în noi regiuni, a devenit rapid forma dominantă.

ADVERTISEMENT

Această mutație este forma majoritară a virusului în Italia și  Marea Britanie, în  timp ce în Germania domină aceeași tulpină care se regăsește în Japonia.

Prezentăm dovezi de recombinare între tulpinile care circulă local, indicând infecții cu tulpini multiple. Aceste rezultate au implicații importante pentru transmiterea SARS-CoV-2, patogeneza și aceste intervenții imunitare”, se spune  în studiul citat.

ADVERTISEMENT

Studiul ar explica de ce unele țări sunt mai afectate decât altele de pandemie. În plus, apariția mutațiilor complică procesul  de creare a unui vaccin, care va trebui să combată ambele tulpini ale virusului.

ADVERTISEMENT