News

Italianca din gruparea mafiotă ‘Ndrangheta, revoltată că nu a avut cremă și vopsea de păr în arest, la Poarta Albă. Katia a detonat două bancomate

Katia Sanginesi, membra grupării mafiote italiene ’Ndrangheta care în anul 2022 a detonat două bancomate în Constanța, a dat în judecată penitenciarul Poarta Albă.
08.02.2024 | 09:30
Italianca din gruparea mafiota Ndrangheta revoltata ca nu a avut crema si vopsea de par in arest la Poarta Alba Katia a detonat doua bancomate
Katia Sanginesi, italianca din gruparea mafiotă 'Ndrangheta, s-a plâns că nu a putut face rost de articole cosmetice într-un penitenciar de bărbați / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Facebook / Tele3
ADVERTISEMENT

Katia Sanginesi și Gheorghe Călin Apostol, cei doi inculpați în cazul jafurilor din 2022, când două bancomate au fost aruncate în aer în județul Constanța, au fost plasați în arest la domiciliu. Măsura a fost luată în primele zile ale anului 2024, după un an și două luni de arest preventiv.

Italianca Katia, supărată că nu a găsit cosmetice la magazinul unei închisori de bărbați

Cei doi au fost trimiși în judecată pentru distrugere, furt calificat și nerespectarea regimului materialelor explozive. Ei și-au recunoscut faptele și au optat pentru procedura simplificată.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul anului trecut, italianca Katia Sanginesi, despre care presa italiană a relatat că ar fi membră a temutei grupări mafiote ’Ndrangheta, a înregistrat la Judecătoria Medgidia o plângere împotriva judecătorului delegat cu supravegherea, fiind nemulțumită de condițiile pe care le avea la penitenciarul Poarta Albă.

Italianca s-a plâns că i-au fost încălcate drepturile, prin faptul că nu a găsit produse cosmetice de la magazinul din incinta închisorii, în condițiile în care condamnații care își execută pedeapsa aici sunt bărbați.

ADVERTISEMENT

”Petenta a susținut că a solicitat la magazinul penitenciarul să aducă vopsea de păr, cremă hidratantă de piele și machiaj, iar cei de la magazin i-au spus că nu vor aduce întrucât este un penitenciar de bărbați”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Femeia ar fi vrut să fie colegă de cameră cu o traficantă de cocaină

Katia mai ceruse judecătorului de supraveghere să o cazeze în cameră cu o altă italiancă reținută într-un dosar diferit. Este vorba despre Eleonora Citzia, arestată vara trecută într-un dosar de trafic internațional de droguri de mare risc.

ADVERTISEMENT

Citzia a ajuns în atenția poliției în mai 2023, după ce un turist cazat la un hotel din Năvodari a sunat la 112 și a reclamat că un curier i-a livrat din greșeală un colet care nu-i era adresat, iar în el a descoperit un praf de culoare albă.

Polițiștii au descoperit că în interior erau dorguri: ketamină, ecstasy, precum și Pink Cocaine (cocaină roz), care urmau să fie vândute la festivalul Sunwaves. Oamenii legii au luat pachetul și l-au livrat adevăratului destinatar, Eleonora Citzia, care a fost prinsă în flagrant. În decembrie, ea și complicii ei italieni au fost condamnați la opt ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

În fine, o altă supărare a membrei grupării ’Ndrangheta a fost aceea că Ambasada Italiei nu-i eliberează actele de stare civilă.

Răspunsul instanței: ”Magazinul nu poate fi obligat să comercializeze anumite produse”

După ce au analizat solicitările Katiei Sanginesi, judecătorii din Mangalia au decis să-i respingă acțiunea ca nefondată.

”Instanța reține, în acord cu judecătorul de supraveghere, că magazinul unității penitenciare este administrat de către o societate privată și acesteia nu îi pot fi impuse produsele pe care să le comercializeze (cu excepția celor interzise). Evident, petenta își poate procura produsele în discuție în alte moduri legale (spre exemplu, prin primirea lor din afara penitenciarului).

În ceea ce privește mutarea în altă cameră de deținere, nu se poate reține existența unui drept de alegere a camerei în care deținuții să fie cazați, administrația penitenciarului fiind cea care analizează oportunitatea repartizării deținuților în alte camere. În legătură cu adresa către Ambasada Italiei, s-a reținut în mod corect că informațiile solicitate pot fi obținute de la asistentul social”, au arătat judecătorii, conform motivării consultate de FANATIK.

Italia este unul dintre statele care refuză frecvent cererile de extrădare ale condamnaților din România, pe motiv că aceștia nu beneficiază de condiții umane în penitenciare. Un exemplu în acest sens este cel al lui Ionel Arsene, fost președinte al CJ Neamț, unde judecătorii italieni au condiționat predarea către autoritățile române printr-o serie de avantaje pe care acesta ar trebui să le aibă în închisoare: celulă de 30 mp, baie de 8,3 mp, spațiu de depozitare a alimentelor și obiectelor personale, etc.

Italianca din gruparea ‘Ndrangheta e bănuită că a mai detonat șase bancomate în țara ei

Katia Sanginesi și Gheorghe Călin Apostol ar putea să-și primească pedeapsa la finalul lunii februarie, la Tribunalul Constanța. În cauză, cei doi au formulat cereri de schimbare a încadrării juridice, pe motiv că substanțele folosite nu erau încadrate drept pirotehnice ci proveneau de la artificii achiziționate din comerț. În cazul în care va fi condamnată cu executare, Katia va fi trimisă la un penitenciar de femei.

În noiembrie 2022, Katia Sanginesi (57 de ani) și concubinul ei român, Gheorghe Călin Apostol (47 de ani), au aruncat două bancomate în aer, la distanță de o săptămână și jumătate. Primul a fost în localitatea Castelu, iar cel de-al doilea, în Pavilionul Expozițional Constanța.

Potrivit publicației Foggia Today, Katia ar fi făcut parte dintr-o grupare specializată în astfel de furturi, care a dat șase atacuri la bancomatele din Avellino, Benevento și Roma, în perioada 2020 – 2021.

ADVERTISEMENT