News

Deznodământ în ”jaful secolului” de la Ploiești. Ce au pățit hoții care au furat un milion de euro dintr-o casă părăsită

Pe 14 ianuarie 2011, Adrian Lazăr (21 ani) și Alexandru Tănase (16 ani) au intrat într-o casă părăsită din Ploiești, de unde au furat o valiză care conținea 1,1 milioane euro, bani ascunși de o fostă asistentă medicală.
01.12.2021 | 16:07
Deznodamant in jaful secolului de la Ploiesti Ce au patit hotii care au furat un milion de euro dintro casa parasita
La 10 ani de la cel mai ciudat jaf din istoria recentă, hoții care au împărțit milionul de euro s-au întors după gratii
ADVERTISEMENT

Considerat de mulți drept cel mai penibil jaf din istoria recentă, furtul valizei care conținea 1,1 milioane de euro a fost opera a doi puști, Adrian Lazăr și Alexandru Tănase, în vârstă de 21 și de 16 ani la data comiterii infracțiunii.

”Cei doi s-au întâlnit în noaptea de  13 spre 14 ianuarie pentru a merge la furat. Nu erau hoţi de talie mare, ci dădeau spargeri mărunte fie la magazine de cartier, fie prin curţile oamenilor. În noaptea aceea, Alexandru şi Ionuţ au zăbovit pentru câteva zeci de minute într-o casă nelocuită, aflată încă în construcţie, pentru a mânca ceva.

ADVERTISEMENT

Au întins masa pe un cufăr găsit sub o scară interioară.  După ce au terminat de mâncat, unul dintre ei a ţinut să verifice ce se află în geamantanul transformat în masă. Atunci au descoperit comoara, pentru ei doar bani mulţi, pentru că erau semianalfeţi şi nu cunoşteau valoarea banilor.

Tănase era neşcolarizat, iar prietenul său, deşi cu doi ani mai mare, nu frecventase nici el orele de matematică. Au împărţit bancnotele pe culori fără să realizeze că au în mână nu mai puţin de un milion de euro”, nota în ianuarie 2011 ziarul Adevărul, citând surse din anchetă.

ADVERTISEMENT

Hoții au împărțit peste un milion de euro după culori

Banii aparțineau unei pensionare, fostă asistentă medicală, care îi obținuse din vânzarea unor suprafețe importante de teren, moștenite din familie. În fața anchetatorilor, Maria Eftimie din Ploiești a recunoscut că a preferat să ascundă banii în casa aflată în vecinătatea locuinței părinților ei decât să îi depună la bancă.

Potrivit anchetatorilor, cei doi hoți și-au împărțit banii nu în funcție de valoarea bancnotelor, ci ținând cont doar de culoarea lor, aspect care i-a șocat pe oamenii legii, atunci când le-au luat declarații inculpaților.

ADVERTISEMENT

”Am intrat să furăm orice, dar am găsit valiza aia. Ne-am cam chinuit cu ea, că era grea (n.r. – 20 de kilograme) până acasă la Ionuţ. Acolo, la el, am împărţit suma frăţeşte, dar nu i-am numărat. I-am pus după culorile banilor… O ”cărămidă” mov (n.r. – teanc a câte 500 de euro) mie, o ”cărămidă mov” ţie…

O ”cărămidă galbenă” mie (n.r. – teanc a câte 200 de euro), o ”cărămidă galbenă” ţie… O ”cărămidă” verde (n.r. – teanc a câte 100 de euro) mie, o ”cărămidă verde” ţie… Şi tot aşa, până s-a golit valiza… Apoi ne-am despărţit”, a specificat în anchetă Adrian Lazăr.

ADVERTISEMENT

Hoții valizei cu bani au fost jefuiți la rândul lor de niște infractori cu experiență

După ce și-au împărțit banii, Alexandru și Adrian au petrecut o noapte agitată într-o cârciumă din oraș, unde au aruncat cu bani în stânga și-n dreapta, fapt remarcat de un grup de hoți versați din Ploiești. După ce i-au urmărit o vreme, aceștia i-au prins pe cei doi tineri, pe care i-au jefuit la rândul lor de o mare sumă de bani.

Alexandru Tănase a fost prins primul, după câteva zile, în martie 2011 și colegul lui, Adrian Lazăr, predându-se polițiștilor. Anchetatorii au deschis atunci alte 7 dosare penale, toate pe numele hoților care-i jefuiseră pe cei doi tineri după ce aceștia furaseră banii din casa părăsită.

În februarie 2017, Alexandru Tănase a fost eliberat condiționat după ce executase 3 ani din pedeapsa de 4 ani și 6 luni primită de instanță. Și prietenul lui, Adrian Lazăr, și cei 7 hoți care-i jefuiseră au primit în același dosar pedepse mai dure, de 7 și de 8 ani închisoare.

S-au recuperat doar 300.000 euro din totalul de 1,1 milioane euro

Din suma furată, anchetatorii au mai recuperat doar aproximativ 300.000 euro, restul – până la 1,1 milioane de euro – rămânând să fie achitat, potrivit deciziei judecătorilor, de către Alexandru Tănase. Din păcate pentru păgubită, suma lipsă s-a ”pierdut” pe traseu, după ce nici Tănase, nici Lazăr, dar nici hoții care îi jefuiseră ulterior nu au putut da amănunte despre locul în care se află cei 800.000 de euro.

În vara lui 2019, Alexandru Tănase a călcat din nou strâmb, fiind reținut și condamnat ulterior la închisoare după ce a comis mai multe jafuri din locuințe, alături de un grup de prieteni. Considerat recidivist, Tănase a solicitat eliberarea condiționată în același an, dar cererea i-a fost refuzată de magistrați, potrivit FANATIK.

Adrian G. Nistor, unul dintre cei care îi jefuise pe Tănase și pe Lazăr, a primit inițial 7 ani de detenție în dosarul ”furtului secolului” de la Ploiești. În spatele gratiilor, Nistor a recidivat și a fost condamnat separat pentru șantaj, așa că judecătorii ploieșteni i-au respins recent ultima cerere de eliberare condiționată. Potrivit FANATIK, bărbatul este încarcerat la Penitenciarul Găești.

ADVERTISEMENT
Tags: