News

Joe Biden, discurs dur din Biroul Oval: ”Nu vom lăsa tirani ca Putin și teroriști ca Hamas să câștige!”

Joe Biden a susținut un discurs istoric, vineri, din Biroul Oval. Adresarea, venită după deplasarea în Israel, face referiri clare la amenințările păcii în lume: Hamas și Putin.
20.10.2023 | 09:03
Joe Biden discurs dur din Biroul Oval Nu vom lasa tirani ca Putin si teroristi ca Hamas sa castige
Joe Biden, paralelă între Hamas și Putin: ”Sunt amenințări diferite, dar au un lucru în comun: vor să anihileze o democrație vecină”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În cel de-al doilea discurs adresat poporului american din Biroul Oval de când se află în funcție, Joe Biden a transmis un mesaj clar și dur pentru teroriștii de la Hamas și pentru dictatorul rus, Vladimir Putin.

Joe Biden, paralelă între Hamas și Putin: ”Sunt amenințări diferite, dar au un lucru în comun: vor să anihileze o democrație vecină”

Recent întors în SUA după o vizită în Israel, stat aflat în război cu teroriștii, Joe Biden a susținut un discurs istoric de la Biroul Oval. Acesta le-a cerut americanilor sprijinul pentru finanțarea cu zeci de miliarde de dolari a Israelului și Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Leadershipul american este ceea ce ţine lumea laolaltă. Alianţele sunt cele care ne menţin în siguranţă în America. Valorile americane sunt cele care ne fac să fim o naţiune parteneră cu care vrei să lucrezi. Să punem toate acestea în pericol – să ne îndepărtăm de Ucraina, să întoarcem spatele Israelului – pur şi simplu nu merită“, a declarat Biden.

Liderul de la Casa Albă a făcut apoi referire la cele două războaie aflate în desfășurare, din Europa și Orientul Mijlociu. Biden a spus că, deși sunt diferite, au ceva în comun: ”Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite”, a spus Biden. ”Dar ei împărtășesc un lucru în comun. Amândoi vor să anihileze complet o democrație vecină”, a precizat șeful statului de peste ocean.

ADVERTISEMENT

Președintele Statelor Unite nu s-a ferit din a-l atac dur pe dictatorul de la Moscova. ”America este încă un far pentru lume, dar timpul este esențial. Nu putem lăsa politicile interne să ne împiedice responsabilitățile ca națiune mare. Nu putem și nu vom lăsa teroriști precum Hamas și tirani ca Putin să câștige”, a mai punctat Biden, conform The Guardian.

Biden, mesaj pentru susținerea Israelului și Ucrainei

Referindu-se la situația din Orientul Mijlociu, Biden a spus că susţinerea Israelului face parte din obiectivul SUA de a “construi un viitor mai bun pentru zona din Asia”. Prin tragerea la răspundere a grupului terorist, Biden spune că SUA pot contribui la prevenirea unor viitoare conflicte care pot izbucni în regiune.

ADVERTISEMENT

Biden spune că existența Hamas are un singur scop: anihilarea Statului Israel. A repetat apoi, mesajul conform căruia ”Hamas nu reprezintă poporul palestinian. Hamas foloseşte civilii palestinieni ca scuturi umane, iar familiile palestiniene nevinovate suferă foarte mult din această cauză”.

Nu a lipsit din adresarea liderului american războiul din Ucraina. A reiterat ideea conform căreia, dacă Occidentul încetează să susţină Kievul, conflictul s-ar putea extinde în alte părţi ale Europei. A dat exemplu unor aliaţi din NATO care ar putea avea probleme, precum Polonia.

ADVERTISEMENT

Vom apăra fiecare centimetru din NATO“, a afirmat, apăsat, Biden. Le-a transmis apoi americanilor că, deşi aceste conflicte par “foarte îndepărtate“, ele sunt relevante. ”Atât aliaţii, dar mai ales adversarii Americii, urmăresc cum reacționează naţiunea”.

ADVERTISEMENT