News

Joe Biden, vizită în Israel. Istoria deplasărilor președinților americani în zone de război

Președintele SUA vizitează miercuri Israelul. A doua sa vizită într-o zonă de război activă, după cea din Ucraina. Istoria vizitelor liderilor de la Casa Albă în zone de conflict
18.10.2023 | 11:44
Joe Biden vizita in Israel Istoria deplasarilor presedintilor americani in zone de razboi
Printre președinții SUA care au vizitat zone de război sunt Abraham Lincoln (dr. sus) și Franklin D. Roosevelt (dr jos) Sursa foto: The New York Times, Library of Congress, FDR Presidential Library / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Biden s-a deplasat, miercuri, în Israel pentru a-și arăta solidaritatea cu cel mai apropiat aliat al Americii în Orientul Mijlociu, într-o călătorie pe timp de război pentru a susține hotărârea țării de a eradica Hamas, dar și pentru a îndemna la limitarea a ceea ce pare a fi o invazie terestră în Fâșia Gaza, care va face multe victime.

Istoria deplasărilor președinților americani în zone de război

În calitate de comandant șef al armatei americane, președinții SUA au avut întotdeauna un rol de îndeplinit în timp de război. Și mulți, de la primul președinte, au avut experiență militară. Dar doar câțiva au făcut călătorii în zonele de război active în timpul mandatului.

ADVERTISEMENT

James Madison, 1814

În timp ce Abraham Lincoln este uneori descris ca fiind primul președinte care a intrat sub focul inamicului într-o zonă de război activ, acesta a fost de fapt James Madison în timpul Războiului din 1812, potrivit lui Michael Beschloss, autorul cărții “Presidents of War”, citat de The Washington Post.

Pe 24 august 1814, Madison a călătorit de la Casa Albă la bătălia de la Bladensburg, la câțiva kilometri est, înarmat cu două pistoale și o luneta. Deși este extrem de puțin probabil ca britanicii să fi știut că Madison se afla acolo, acesta a fost totuși sub focul inamicului. Odată ce a fost clar că britanicii aveau să câștige bătălia și să invadeze capitala, Madison s-a întors cu coada între picioare prin Washington și peste râul Potomac spre Virginia.

ADVERTISEMENT

Britanicii au dat foc Capitoliului și Casei Albe, dar jefuirea orașului a fost întreruptă de o furtună bruscă cu puterea unui uragan, ceea ce a dus la o retragere grabnică. Madison s-a întors la Washington o săptămână mai târziu, la 1 septembrie.

Abraham Lincoln, 1864

Lincoln a făcut numeroase vizite pe câmpurile de luptă în timpul Războiului Civil, deși singura dată când s-a aventurat suficient de aproape pentru a se afla sub focul inamicului a fost în timpul vizitei sale la Fort Stevens, în partea de nord a Districtului Columbia, la 12 iulie 1864.

ADVERTISEMENT

Președintele înalt, filiform și cu joben, avea un profil recognoscibil de la distanță, iar soldații confederați au început curând să tragă în el, ceea ce l-a determinat pe un soldat al Uniunii să îi ceară lui Lincoln să plece.

Parcul Fort Stevens Park, unde se afla cândva fortul, se află în cartierul Brightwood din D.C., iar la câteva străzi distanță există un mic cimitir pentru soldații Uniunii uciși în bătălia de la Fort Stevens.

ADVERTISEMENT

Franklin D. Roosevelt, 1943

Franklin D. Roosevelt a devenit primul președinte care a zburat cu avionul în timpul călătoriei sale secrete din 1943 în Africa de Nord, în timp ce cel de-al Doilea Război Mondial făcea ravagii. În timp ce presa credea că își petrecea vacanța la casa sa din Hudson Valley, în New York, Roosevelt a călătorit cu trenul până la Miami, de unde a luat un avion spre Trinidad și Tobago, apoi spre Brazilia și Gambia înainte de a ateriza în cele din urmă la Casablanca, Maroc, cinci zile mai târziu.

Acolo, el a participat la întâlniri strategice cu premierul britanic Winston Churchill și cu comandantul francez Charles de Gaulle, înainte de a-i surprinde pe membrii armatei americane cu o trecere în revistă a trupelor din mașină.

Lyndon B. Johnson, 1966

În octombrie 1966, când sprijinul american pentru războiul din Vietnam a început să scadă, Lyndon B. Johnson a făcut o vizită surpriză forțelor americane din Cam Ranh Bay. La fel ca Lincoln, Johnson era un tip înalt și s-a făcut o țintă destul de ușoară, apropiindu-se de acțiune, potrivit lui Beschloss, ridicându-se chiar în picioare într-un Jeep pentru a se adresa trupelor. Spre deosebire de Lincoln, el nu a fost atacat. Johnson a făcut o a doua vizită la Cam Ranh Bay în anul următor.

Ceilalți președinți

Fiecare președinte de la Johnson încoace a vizitat trupele americane detașate în zonele de conflict de peste mări. Richard M. Nixon a mers n Vietnam, Jimmy Carter, Ronald Reagan și Donald Trump au vizitat cu toții zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Atât George H.W. Bush, cât și George W. Bush au servit curcani de Ziua Recunoștinței trupelor din Irak în timpul mandatelor lor, Bill Clinton a vizitat Bosnia, iar Barack Obama a petrecut timp cu trupele din Irak și Afganistan.

Vizitele la trupele americane din străinătate nu sunt ceva nou pentru Biden, care a făcut astfel de călătorii în calitate de vicepreședinte și de senator în cadrul Comisiei pentru relații externe. Ceea ce este nou este faptul că armata americană nu este implicată activ în zonele de conflict pe care Biden le vizitează anul acesta. Vizita sa din februarie în Ucraina și acum vizita sa în Israel sunt ambele fără precedent în istoria prezidențială modernă.

ADVERTISEMENT