News

Joe Biden îi asigură pe japonezi de suport total în cazul unui atac: ”Pe deplin angajați în apărarea Japoniei”

Joe Biden le promite japonezilor că Statele Unite ale Americii vor apăra insula din Pacific dacă situația o va cere, în caz de război.
14.01.2023 | 14:38
Joe Biden ii asigura pe japonezi de suport total in cazul unui atac Pe deplin angajati in apararea Japoniei
Armata SUA va ajuta armata japoniei.
ADVERTISEMENT

Anunțul vine în contextul în care Japonia e înconjurată de potențiali inamici precum China, Rusia sau Coreea de Nord.

SUA dau asigurări Japoniei că vor interveni dacă e cazul

Cândva dușmani de moarte, Japonia și SUA sunt în 2023 aliați puternici, care au jurat să se apere reciproc în cazul unui război. În acest context Joe Biden i-a transmis premierului nipon Fumio Kishida că SUA ”sunt pe deplin, temeinic și complet angajate în apărarea Japoniei”.

ADVERTISEMENT

Kishida e în vizită la Washington în aceste zile, pe fondul războiului din Ucraina, dar și din cauza faptului că vecinii chinezi ar putea lansa o invazie în Taiwan și în alte zone, în cea mai instabilă perioadă pentru omenire din ultimele decenii.

Joe Biden a numit actuala alianță dintre SUA și Japonia un ”moment remarcabil”, în contextul în care în Al Doilea Război mondial cele două țări erau dușmani de moarte și SUA au folosit două bombe atomice împotriva Japoniei pentru a pune capăt războiului.

ADVERTISEMENT

”Permiteţi-mi să fiu foarte clar: Statele Unite sunt pe deplin, temeinic, complet angajate în alianţă şi, mai ales… în apărarea Japoniei. Ne modernizăm alianţele militare, bazându-ne pe creşterea istorică a cheltuielilor pentru apărare şi pe noua strategie de securitate naţională ale Japoniei”, a transmis Biden.

Premierul japonez i-a mulțumit lui Biden pentru această poziție oficială: ”Japonia şi Statele Unite se confruntă în prezent cu cel mai dificil şi complex mediu de securitate din istoria recentă”. Japonia se arată îngrijorată de războiul din Ucraina, considerând că o victorie a Rusiei ar permite Chinei să spere, la rândul său, la cuceriri teritoriale prin forță militară.

ADVERTISEMENT

Japonia s-a temut să opteze pentru dezvoltare militară după Al Doilea Război mondial, fiind oprită chiar prin constituție, însă actuala situație îi determină pe niponi să-și schimbe radical poziția, conform CNN.

”Biden a lăudat conducerea îndrăzneaţă a Japoniei în consolidarea fundamentală a capacităţilor sale de apărare şi întărirea eforturilor diplomatice”, se arată într-o declarație comună SUA-Japonia, transmisă după întâlnirea dintre reprezentanții celor două țări.

ADVERTISEMENT

Japonia a anunțat că reforma militară va dubla cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB. Japonezii sunt interesați în mod special de achiziția de rachete care pot lovi nave sau ținte terestre la peste 1.000 de kilometri distanță.

ADVERTISEMENT
Tags: