News

George W. Bush, ținta unui plan de asasinare. Un irakian voia să răzbune invazia pornită de fostul președinte american în 2003

Fostul președinte american, George W. Bush, a fost ținta unui complot de asasinare. Planul a fost pus la cale de un irakian. Acesta voia să răzbune invazia pornită de fostul lider SUA în 2003.
25.05.2022 | 07:45
George W Bush tinta unui plan de asasinare Un irakian voia sa razbune invazia pornita de fostul presedinte american in 2003
Tentativă de asasinare a fostului președinte SUA George W. Bush, dejucată de FBI. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Fostul președinte american George W. Bush a fost ținta unui plan de asasinare pus la cale de un cetățean irakian, a anunțat Departamentul de Justiție.

Tentativă de asasinare a fostului președinte SUA George W. Bush, dejucată de FBI. Complotul, pus la cale de un irakian

Departamentul de Justiție a declarat marți că un irakian care a cerut azil în SUA a complotat pentru asasinarea fostului președinte George W. Bush.

ADVERTISEMENT

FBI a depus o plângere legală la tribunalul federal din Columbus, Ohio, împotriva presupusului conspirator, care a fost arestat marți.

Irakianul în vârstă de 52 de ani riscă până la 30 de ani de închisoare și o amendă de 500.000 de dolari dacă va fi găsit vinovat.

ADVERTISEMENT

FBI susține că cetățeanul Shihab Ahmed Shihab, din Columbus, Ohio, a vrut să ofere sprijin material grupării teroriste Statul Islamic în îndeplinirea acestei misiuni.

Acesta ar fi vrut să introducă ilegal oameni în SUA ”pentru a-l ucide pe fostul președinte George W. Bush”, deoarece l-a considerat responsabil pentru uciderea a numeroși irakieni în invazia țării din 2003.

ADVERTISEMENT

SUA, sub administrația Bush, a declanșat invazia Irakului în 2003, după ce a susținut că Bagdadul deține arme de distrugere în masă, afirmație care s-a dovedit ulterior a fi falsă.

Revenind la Shihab, acesta a călătorit la Dallas în luna februarie a acestui an pentru a supraveghea casa fostului președinte.

ADVERTISEMENT

Cei de la FBI au descoperit complotul prin intermediul unor informatori confidențiali, dintre care unul a înregistrat discuții despre planul de asasinare cu Shihab în întâlnirile de la sfârșitul anului trecut și până în primăvară, scrie sursa citată.

Reacția cabinetului fostului președinte SUA după aceste dezvăluiri

Freddy Ford, șeful de cabinet al fostului președinte, a spus că George W. Bush ”are toată încrederea în Serviciul Secret al Statelor Unite și în comunitățile de forță, ordine și informații”.

Bush a fost președintele al SUA între 2000 și 2008. Decizia acestuia de a declanșa un război împotriva Irakului a fost criticată pe scară largă. Conflictul din Orientul Mijlociu a răsturnat regimul lui Saddam Hussein, dar a dus și la moartea multor militari americani și a sute de mii de civili irakieni.

ADVERTISEMENT
Tags: