Life

Județul din România cu cea mai mare speranță de viață. Locuitorii de aici trăiesc cu câțiva ani mai mult față de media țării

Acesta este județul din România cu cea mai mare speranță de viață. Locuitorii de aici trăiesc cu câțiva ani mai mult față de media țării.
09.03.2024 | 13:00
Judetul din Romania cu cea mai mare speranta de viata Locuitorii de aici traiesc cu cativa ani mai mult fata de media tarii
Județul din România cu cea mai mare speranță de viață. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Care este județul din România cu cea mai mare speranță de viață? Se pare că aici, locuitorii trăiesc cu câțiva ani mai mult decât față de media tării. Care să fie totuși explicația?

Județul din România cu cea mai mare speranță de viață

Sunt locuri în România unde oamenii trăiesc mai mult, în timp ce în altele, oamenii trăiesc mai puțin. Motivele sunt multe, însă înainte de asta este bine să știm care e speranța la viață în România, dar și în Europa. De abia apoi putem afla care e județul din România cu cea mai mare speranță de viață.

ADVERTISEMENT

În anul 2021, specialiștii arătau că speranța medie de viață la naștere în Uniunea Europeană era de 80,1 ani. Lucrurile erau diferite însă de la o țară la alta. Cei de la Eurostat notau că speranța medie de viață are valori diferite în unele regiuni și țări de pe continent, fiind cuprinsă între 69 și 85 de ani.

Se pare că cea mai mică speranță de viață este într-un oraș din Bulgaria, de 69,7 ani, iar cea mai mare în Madrid, Spania, de 85,4 ani. Cum arată cifrele Eurostat însă pentru România? 

ADVERTISEMENT

În țara noastră, în 2021, speranța de viață la naștere era de 72,8 ani, la fel ca în Serbia. Cu alte cuvinte, românii aveau atunci o speranță de viață cu zece ani mai mică decât alte state membre ale UE.

 Locuitorii de aici trăiesc cu câțiva ani mai mult față de media țării

Și totuși care e județul din România cu cea mai mare speranță de viață? Conform datelor publicate de INS, este vorba despre Vâlcea. Aici, locuitorii trăiesc cu câțiva ani mai mult față de media țării.

ADVERTISEMENT

Pe locul doi, cu cea mai mare speranță de viață este Bucureștiul. Se pare că în Capitala țării, durata medie de viață este de aproape 79 de ani. Care este motivul? Specialiștii spun că în primul rând factorii economici contează.

La aceștia se mai adaugă și infrastructura medicală, care este cu mult mai bună. De altfel de asta și multe persoane aleg să vină din mediul rural în mediul urban, iar Bucureștiul e mereu alegerea cea mai bună.

ADVERTISEMENT

“Acest lucru se datorează, în primul rând, factorilor economici, infrastructura medicală fiind mult mai bună. Este un motiv pentru care oamenii migrează din mediul rural în mediul urban, Bucureștiul fiind pe primul loc”, a dezvăluit sociologul Sebastian Fitzek, la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT