Obiceiurile românilor s-au schimbat în ultima perioadă. Unele au devenit mai sănătoase, altele mai nesănătoase, iar efectul se reflectă asupra speranței de viață.
Cele mai recente date făcute publice de Comisia Europeană arată că speranța la viață din România a scăzut cu doi ani de zile. Care sunt factorii principali? Obiceiurile nesănătoase.
Mai exact, dincolo de pandemia de coronavirus, românii sunt primii la fumat și la băut. De cealaltă parte, suntem ultimii când vine vorba de o alimentație sănătoasă, dar și de mișcare.
Puțini români sunt cei care consumă zilnic legume, ori care aleg să facă măcar o oră pe zi, câteva exerciții fizice. Acest lucru este valabil atât în cazul vârstnicilor, cât și în cazul celor tineri, avertizează Comisia Europeană.
Cei de la Pro Tv au vrut să afle care sunt motivele pentru care populația a trecut prin astfel de schimbări. Un tânăr spre exemplu spune că preferă să mănânce mai multă carne, iar legume consumă mai rar.
De cealaltă parte, o tânără care a locuit în străinătate câțiva ani susține că acolo a învățat să aibă un stil de viață sănătos, fără ca măcar să vrea.
Cum a fost posibil? Spre deosebire de magazinele din România, în străinătate, legumele și fructele au loc special, așa că oricine le va vedea atunci când merge la cumpărături.
”De fiecare dată când intram într-un magazin mă izbeam de raionul de fructe și legume. Am aflat ulterior că este o politică a statului”, a dezvăluit aceasta, pentru stirileprotv.ro.
Cum a evoluat speranța la viață din România? În 2019, aceasta era de 75,6, conform datelor publicate de Comisia Europeană, în timp ce în 2021 a ajuns la 72,9, o scădere de peste doi ani.
De asemenea, speranța la viață din România a ajuns să fie chiar și cu aproape 10 ani mai mică decât media UE, care este de 80,1.
Practic, cele mai recente date ne situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană, doar Bulgaria având un procent mai mic decât noi.
De cealaltă parte, în Spania, Italia, Suedia, dar și Malta, avem cea mai mare speranță la viață, de 83 de ani. Un sociolog susține că totul variază nu doar în funcție de stilul de viață, ci și de nivelul de trai.
Mai exact, veniturile și chletuielile sunt cele mai importante, la fel ca și accesul la serviciile de sănătate.
Ce îi îmbolnăvește pe români? Greșelile frecvente de care nimeni nu ține cont. Conform datelor făcute publice de Comisia Europeană, 74% dintre români nu mănâncă zilnic fructe și legume.
Pe de altă parte, suntem campioni la fumat, după cum arată și statisticile. România ocupă locul doi în UE în ceea ce privește numărul de adolescenți fumători.
De asemenea, la alcool ocupăm locul cinci în UE, cu 11 litri de adult/pe an. Și nici la sport nu ne descurcăm prea bine.
Doar 8% din populația României a petrecut între un minut și 150 de minute făcând mișcare în ultimul an. Acesta este și motivul pentru care nu puțini sunt cei care ajung să sufere de boli cardiovasculare, destul de devreme, de cancer, dar și e diabet de tip II.