Sport

Julian Alvarez, record după ce a câştigat Liga Campionilor! Doar zece jucători au luat Champions League şi Cupa Mondială în acelaşi sezon

Julian Alvarez a câştigat Liga Campionilor cu Manchester City şi şi-a completat palmaresul, unul în care se mai regăseşte şi titlul mondial câştigat cu Argentina, în 2022.
11.06.2023 | 09:00
Julian Alvarez record dupa ce a castigat Liga Campionilor Doar zece jucatori au luat Champions League si Cupa Mondiala in acelasi sezon
Julian Alvarez a câştigat Liga Campionilor şi Campionatul Mondial în acelaşi sezon
ADVERTISEMENT

La 23 de ani, Julian Alvarez a intrat în istorie, după ce a devenit al zecelea fotbalist care câştigă Champions League şi Campionatul Mondial în acelaşi sezon. Starul argentinian a reuşit să facă tripla cu Manchester City, iar în palmares mai are şi titlul mondial câştigat cu Argentina, în decembrie 2022.

Julian Alvarez, al zecelea fotbalist care câştigă Champions League şi Campionatul Mondial în acelaşi sezon

Ajuns la Manchester City în vara anului trecut, după ce fusese transferat de la River Plate, în ianuarie 2022, Julian Alvarez a făcut parte din lotul Argentinei pentru Campionatul Mondial din Qatar, unde a contribuit decisiv la câştigarea trofeului. Atacantul de 23 de ani a început turneul final pe banca de rezerve, dar a devenit titular după victoria cu Polonia, scor 2-0, când a marcat unul dintre golurile “pumelor”.

ADVERTISEMENT

Julian Alvarez a mai marcat un gol în Argentina – Australia 2-1 şi a fost omul semifinalei contra Croaţiei, cu două reuşite şi o pasă decisivă în victoria cu 3-0. În finala Mondialului, atacantul lui Manchester City a jucat până în minutul 103, dar a reuşit să pună mâna pe râvnitul trofeul după ce colegii lui s-au impus la loviturile de departajare.

La Manchester City, Julian Alvarez a marcat 17 goluri în cele 49 de meciuri jucate, însă de cele mai multe ori a venit de pe banca de rezerve. În Champions League, competiţie câştigată de “cetăţeni”, după 1-0 cu Inter, argentinianul a avut 3 goluri în 10 partide, însă a fost rezervă neutilizată în finală.

ADVERTISEMENT

Palmaresul lui Julian Alvarez este unul de invidiat şi, pe lângă cele trei trofee câştigate cu Manchester City şi titlul mondial cu Argentina, atacantul se mai poate lăuda cu titluri şi din perioada petrecută la River Plate. Fotbalistul de 23 de ani a obţinut trofeul Copa Libertadores, în primul sezon cu “milionarii”, la care se mai adaugă alte cinci titluri, printre care şi cel de campion al Argentinei. În plus, cu echipa naţională a mai cucerit şi Copa America 2021.

Cine sunt ceilalţi nouă jucători care au câştigat Liga Campionilor şi Campionatul Mondial în acelaşi sezon

Pe lângă Julian Alvarez, alţi nouă fotbalişti au reuşit de-a lungul timpului să câştige Liga Campionilor şi Campionatul Mondial în acelaşi sezon. Recordul a fost început în 1974, când Bayern Munchen a triumfat în Cupa Campionilor Europeni, iar naţionala Germaniei a devenit campioană mondială.

ADVERTISEMENT

Sepp Maier, Paul Breitner, Hans-Georg Schwarzenbeck, Franz Beckenbauer, Gerd Müller şi Uli Hoeness sunt cei şase jucători care, în 1974, au câştigat atât trofeul continental cu Bayern Munchen, cât şi Campionatul Mondial cu Germania. Clubul select a mai primit un nou membru abia în 1998, când Christian Karembeu a devenit campion al Europei cu Real Madrid şi a câştigat Campionatul Mondial cu Franţa.

Patru ani mai târziu, Roberto Carlos devenea al optulea fotbalist care îşi trece în palmares Liga Campionilor şi Campionatul Mondial în acelaşi sezon. Legendarul fundaş stânga a triumfat în acel an cu Real Madrid şi naţionala Braziliei.

ADVERTISEMENT

Ultimul intrat în clubul fotbaliştilor care au câştigat Liga Campionilor şi Campionatul Mondial în acelaşi sezon a fost Raphaël Varane. Fundaşul central a triumfat, în 2018, cu Real Madrid şi echipa naţională a Franţei.

ADVERTISEMENT