News

Jurnalistă Bloomberg: România a anunțat oficial NATO că îl propune pe Klaus Iohannis ca Secretar General al Alianței. Germania îl susține pe Mark Rutte. Update

O jurnalistă Bloomberg a dezvăluit că România și-a înștiințat partenerii NATO că îl propune pe Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al Alianței.
23.02.2024 | 00:15
Jurnalista Bloomberg Romania a anuntat oficial NATO ca il propune pe Klaus Iohannis ca Secretar General al Aliantei Germania il sustine pe Mark Rutte Update
România l-ar fi propus pe Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al NATO, conform Bloomberg. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
22-02-2024
22:15

Klaus Iohannis primește vești proaste. Germania îl susține pe premierul olandez Mark Rutte la șefia NATO

Șansele lui Klaus Iohannis să ajungă Secretar General al Alianței Nord-Atlantice sunt minime. Premierul olandez Mark Rutte pare a-și fi asigurat sprijinul celor mai importante și puternice state membre NATO în cursa pentru șefia Alianței.

Rând pe rând, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au ieșit public și au anunțat că susțin candidatura lui Mark Rutte, pentru ca acesta să devină următorul secretar general al NATO.

Președintele Joe Biden susține cu fermitate candidatura premierului Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO”, a declarat joi un oficial american pentru Reuters.

Ulterior, un oficial din Marea Britanie, citat de The Guardian, a spus că Londra ”sprijină ferm” intenția lui Rutte de a-i urma lui Jens Stoltenberg. ”Rutte este bine respectat în întreaga alianță, are abilități serioase pe zona de apărare și securitate. El se va asigura că alianța rămâne puternică și gata să se apere și să descurajeze alte forțe”.

Tot joi, un înalt oficial francez a spus pentru Reuters că Franța îl susține pe premierul olandez în exercițiu Mark Rutte ca următorul secretar general al NATO. Oficialul a spus că președintele francez Emmanuel Macron a fost unul dintre susținătorii timpurii ai domnului Rutte pentru această funcţie.

La orele serii, Klaus Iohannis a primit o veste nu tocmai bună și de la Berlin. Germania și-a anunțat favoritul pentru rolul de la NATO. Acesta este tot premierul olandez Mark Rutte.

Cancelarul Scholz susține nominalizarea lui Mark Rutte ca nou secretar general al NATO. Experiența imensă a lui Mark Rutte, expertiza vastă în materie de politică de securitate și abilitățile diplomatice profunde fac din el un candidat extraordinar pentru această funcție”, scrie delegația Germaniei la NATO, pe X (fostul Twitter).

O cunoscută jurnalistă de la publicația Bloomberg anunță că România și-a înștiințat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al Alianței Nord-Atlantice.

România l-ar fi propus pe Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al NATO, conform Bloomberg

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), cea mai puternică și importantă alianță militară din lume, caută un nou secretar general. El va trebui să îi succeadă, la sfârșitul lunii septembrie, actualului deținător al postului, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

Acesta din urmă este în funcție din luna octombrie a anului 2014. În contextul războiului din Ucraina, mandatul scandinavului a fost deja prelungit de două ori în ultimii ani.

Vehiculat și în trecut pentru această funcție extrem de importantă, Klaus Iohannis este plasat din nou în cărți, de această dată de o importantă publicație. Jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă, spune că România a anunțat în mod oficial aliații NATO că îl propune pe președintele Klaus Iohannis în funcția de Secretar General al NATO.

ADVERTISEMENT

România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele țării, Klaus Iohannis, drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO.

Acest lucru va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a anunțat jurnalista americană, într-o postare pe contul său de X (fostul Twitter).

ADVERTISEMENT

În urmă cu doar 24 de ore, liderii coaliției PSD – PNL au anunțat devansarea alegerilor prezidențiale, care ar trebui să aibă loc în decembrie, pentru luna septembrie. Coincidență sau nu, vorbim de luna în care expiră mandatul actualului Secretar General, Jens Stoltenberg.

Klaus Iohannis, misiune grea pentru funcția de Secretar General al Alianței

Drumul lui Klaus Iohannis până la funcția supremă în NATO este unul extrem de dificil. În acest weekend, şeful Statului Major al armatei olandeze, Onno Eichelsheim, a declarat că Statele Unite şi ”majoritatea ţărilor occidentale” susţin candidatura premierului demisionar Mark Rutte pentru postul de Secretar General al NATO.

ADVERTISEMENT

Un material Politico apărut miercuri, 21 februarie 2024, nota că Mark Rutte şi-ar fi asigurat sprijinul a două treimi din ţările membre NATO pentru a conduce alianţa militară. Sursa citată mai notează că și prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, şi-a exprimat interesul pentru funcţia de conducere a NATO.

ADVERTISEMENT