News

Mircea Geoană a comentat ce șanse are Klaus Iohannis să conducă NATO: ”Aliații decid liderii”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat recent că în interiorul Alianței nu au început discuțiile pentru desemnarea celui care îl va înlocui pe Jens Stoltenberg la conducere.
27.07.2022 | 07:12
Mircea Geoana a comentat ce sanse are Klaus Iohannis sa conduca NATO Aliatii decid liderii
Klaus Iohannis a declarat că ar fi tentat să preia conducerea NATO. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Prezent în România, pentru o vizită, Mircea Geoană a răspuns jurnaliștilor care l-au întrebat ce șanse are Klaus Iohannis de a prelua conducerea NATO de la Jens Stoltenberg.

Klaus Iohannis ar fi tentat să preia șefia NATO

Amintim că la începutul lunii iulie, Klaus Iohannis lăsa să se înțeleagă că ar fi tentat să preia funcția de secretar general al NATO. Cu privire la acest subiect, un răspuns al șefului statului ar putea fi prezentat în 2023.

ADVERTISEMENT

Mandatul actualului secretar general al NATO expiră în septembrie 2023, după ce în martie 2022 a fost prelungit cu un an, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

În acest moment, Domnia Sa se bucură de un respect, de o notorietate, de o experiență la vârf în NATO, care sunt absolut excepționale. Din câte știu, discuții cu privire la succesiunea la conducerea NATO încă nu au început.

ADVERTISEMENT

Dar încă o dată, deciziile cu privire la NATO sunt luate de către statele aliate și, în momentul potrivit, aliații vor lua o decizie cu privire la viitorul secretar general când acest post va deveni liber și acest moment îl vom vedea în perioada următoare.

Decizia este în mâinile aliaților

Nu pot să fac comentarii cu privire la situația legată de acest subiect pentru că subiectul este în exclusivitate în mâinile aliaților și nu ne alegem noi succesori, ci aliații decid liderii pe care îi doresc să îi aibă ca reprezentanți”, a declarat Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT

Altfel, Geoană a fost întrebat despre momentul în care ar putea să anunțe că va candida la alegerile prezidențiale din 2024. Secretarul general adjunct al NATO a evitat un răspuns direct și a precizat că în prezent există lucruri mult mai importante și mai serioase pe agendă.

Totuși, Mircea Geoană a subliniat că viitorul poate rezerva foarte multe lucruri și că este foarte atras de lumea academică și profesională. La 11 iulie, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Ștefan Oprea, declara că este prea devreme pentru a spune dacă Geoană va candida pentru prezidențiale.

ADVERTISEMENT