News

Cristian Tudor Popescu, comentariu ironic după fuga lui Cătălin Cherecheș: „În care Schengen vrem să tot intrăm?”

Jurnalistul C.T. Popescu a comentat fuga din țară a primarului din Baia Mare Cătălin Cherecheș într-o postare pe Facebook.
25.11.2023 | 16:05
Cristian Tudor Popescu comentariu ironic dupa fuga lui Catalin Chereches In care Schengen vrem sa tot intram
Cristian Tudor Popescu/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cristian Tudor Popescu susține că incidente precum fuga din țară a lui Cătălin Cherecheș sau a altor politicieni sau oameni de afaceri care au o probleme cu legea arată cât de ușor se poate trece frontiera României, iar acest lucru ridică dubii privind oportunitatea intrării țării noastre în spațiul Schengen.

Care Schengen? În care Schengen vrem să tot intrăm, de vreme ce primarul Cherechereș este a nu mai știu câta persoană condamnată sau condamnabilă la ani de pușcărie cu executare care se ușchește din țară trecând prin frontierele României ca prin turnicheții de la supermarket?”, a scris C.T. Popescu, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Primarul municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv vineri la 5 ani de închisoare, a fugit din țară trecând granița în Ungaria, pe la Vama Petea, la ora 07.49, vineri dimineața, într-un taxi, prezentând actele de identitate ale unei rude, un verișor din partea mamei, reușind astfel să-i păcălească pe polițiștii de frontieră.

Poliția de Frontieră a precizat sâmbătă că edilul, care se afla sub control judiciar și nu avea voie să părăsească țara, a ieșit din țară cu un taxi şi că se afla pe locul din dreapta şoferului. El a reușit să-i păcălească pe vameși, atât pe cel român, cât și pe cel maghiar, prezentând un act de identitate al unei rude, cu care semăna foarte mult.

ADVERTISEMENT

Chestorul Victor Ivașcu, șeful Poliției de Frontieră a spus că a fost demarată o cercetare disciplinară, care-l vizează pe vameșul român. „Are o experienţă foarte bună, 21 de ani de experienţă, cu multe depistări şi multe realizări”, a spus acesta.

„Dacă poliţistul de frontieră ar fi avut dubii privind identitatea, aşa cum credem că ar fi trebuit, era trecut în linia a doua de control şi acolo era stabilită identitatea. Desigur că în fiecare punct de trecere a frontierei există linia a doua de control şi sunt aceste mijloace la dispoziţie. (…) Problema este că persoana căutată nu a venit sub numele Cherecheş Cătălin, a venit cu un alt document şi în acel document era numele unei persoane asupra căreia nu exista niciun consemn”, a declarat Victor Ivașcu.

ADVERTISEMENT

Primarul Cătălin Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată. Decizia magistraților de la Curtea de Apel Cluj este definitivă.

Curtea de Apel Cluj a menținut măsura sechestrului asigurător privind o mașină marca Porsche Cayenne și unor terenuri deținute de acesta. Sechestrul asigurator va garanta și cheltuielile de judecată, în valoare de 57.000 lei (aferente fazelor de urmărire penală, judecata în primă instanţă şi judecata în apel).

ADVERTISEMENT

După pronunțarea sentinței, polițiștii care au venit la domiciliul lui Cherecheș să-l ducă la închisoare nu l-au găsit pe acesta, iar cercetările ulterioare arată că acesta ar ieșit din țară prin vama Petea, aflata la frontiera româno-ungară.

ADVERTISEMENT