News

Kelemen Hunor, despre majorarea pensiilor: ”Nu există niciun blocaj în coaliție. 15-16% e procentul corect”

Liderul UDMR Kelemen Hunor spune că nu există niciun blocaj în coaliția de guvernare privitor la majorarea pensiilor din 1 ianuarie 2023.
09.11.2022 | 10:55
Kelemen Hunor despre majorarea pensiilor Nu exista niciun blocaj in coalitie 1516 e procentul corect
Kelemen Hunor, despre majorarea pensiilor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Hunor crede că pensiile ar trebui să crească cu 15-16%, procent propus de PNL. Cu toate acestea, PSD vrea să majoreze pensiile cu 10%, pentru a putea acorda diverse ”ajutoare” pensionarilor mai săraci.

Kelemen Hunor, mesaj despre majorarea pensiilor

Nu există niciun blocaj. În momentul în care dezbatem bugetul asigurărilor sociale şi bugetul de stat, acolo trebuie să introducem.

ADVERTISEMENT

Discuţii există, care este rata inflaţiei, care, conform INS, depăşeşte 16%. Este o discuţie cât putem suporta, pentru că trebuie să alimentezi bugetul asigurărilor sociale de la bugetul de stat”, a declarat Kelemen Hunor la Europa FM.

Potrivit liderului UDMR, 95% dintre pensionarii din România au nevoie de această ajustare a pensiilor, iar 15-16% e un procent corect referitor la majorarea pensiilor.

ADVERTISEMENT

”Eu am abordat problema din punct de vedere moral, fiindcă trebuie să faci un efort, ai această obligaţie morală faţă de pensionari şi poţi să faci loc în buget să acoperi rata inflaţiei. 15-16% trebuie să găseşti loc pentru pensionari care au muncit o viaţă întreagă. Au muncit înainte de 1989, au muncit după 1989 şi au plătit impozitele şi taxele. Au dreptul la această perioadă mai liniştită din viaţă”, a punctat Kelemen Hunor.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Partidul Național Liberal va propune coaliției o creștere a pensiilor cu 15%, dacă bugetul pe anul viitor va permite acest lucru.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Partidul Social Democrat, prin vocea ministrului Marius Budăi, a anunțat că la nivel guvernamental se discută despre o majorare a pensiilor cu 10%, la care se vor adăuga ajutoare pentru pensionarii mai săraci.

Totul depinde de bugetul anului 2023, la care momentan se lucrează. Cu toate acestea, viziunile diferite ale partidelor din coaliție sunt vizibile, mai ales că niciunul dintre partide nu pare dispus să cedeze și să renunțe la propunerea sa.

ADVERTISEMENT

În concluzie, pensiile vor fi majorate în 1 ianuarie 2023, însă rămâne de văzut care va fi procentul.

ADVERTISEMENT