News

Kelemen Hunor îl vede la al doilea mandat pe Nicușor Dan. Ce spune liderul UDMR despre „bâlbăiala” Coaliției în cazul Cîrstoiu

Kelemen Hunor, „șanse serioase” pentru Nicușor Dan să câștige Bucureștiul. Cîrstoiu, „aruncat târziu în luptă, nepregătit, neantrenat”
17.04.2024 | 23:45
Kelemen Hunor il vede la al doilea mandat pe Nicusor Dan Ce spune liderul UDMR despre balbaiala Coalitiei in cazul Cirstoiu
Liderul UDMR spune că Nicușor Dan este varianta cu cele mai mari șanse la PMB / Foto: Facebook, Kelemen Hunor
ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat, miercuri, că alianța PSD-PNL se decredibilizează în ochii cetățenilor în legătură cu susținerea sau nu a candidatului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Generală. Totodată, Kelemen a apreciat că actualul primar general, Nicușor Dan, ar putea cîștiga Capitala.

Kelemen Hunor: „Când cetăţeanul vede această nehotărâre, această bâlbâială, ce o să spună?

Kelemen Hunor a spus că PSD-PNL trebuie să-și continue angajamentul asumat în fața alegătorilor, în principal în chestiunea candidatului comun stabilit, medicul Cătălin Cîrstoiu.

ADVERTISEMENT

Or, spune liderul UDMR, tensiunile din ultimele zile, acuzațiile ce i se aduc lui Cîrstoiu și informațiile privind diviziunile în cadrul Coaliției privind susținerea sau nu a medicului, îi vor nedumeri pe cetățeni și vor eroda credibilitatea Coaliției, în situația în care alegerile bat la ușă

„Ei sunt condamnaţi să meargă împreună, în acest an, până la sfârşit, până în 8 decembrie, şi trebuie să gestioneze ce şi-au asumat: o candidatură comună la Capitală şi alte deziderate comune. Dar, când cetăţeanul vede această nehotărâre, această bâlbâială, ce o să spună? ‘Eu cu cine votez?’. Parcă vor să vină în ajutorul lui Piedone sau al lui Nicuşor Dan. 

ADVERTISEMENT

„Cât de credibilă este această coaliție?”

Orice este posibil până când nu sunt tipărite buletinele de vot, fiindcă poţi să te retragi din cursă până sunt tipărite buletinele de vot şi după ce ai depus candidatura. Deci, din acest punct de vedere, procedura, juridic, este posibil aproape orice, dar întrebarea mea este cât de credibilă este această coaliţie de stânga în faţa alegătorilor, când în Capitală ei ajung în această situaţie de a susţine o zi, a doua zi de a nu mai susţine candidatul comun?”,a declarat liderul UDMR la Digi 24.

Cîrstoiu trebuie să lămurească acuzațiile

Liderul UDMR a mai spus că îl consideră un bun manager și medic pe Cătălin Cîrstoiu dar că acesta nu are rutina politică. Iar această situație se traduce printr-o vulnerabilitate a Coaliției și a propriei candidaturi, după acuzațiile de incompatibilitate ce i s-au adus.

ADVERTISEMENT

Referitor la acest ultim aspect, la care mulți consideră că medicul nu a răspuns până acum concludent, Kelemen Hunor consideră că această situație trebuie lămurită cât mai repede de medic și de instituțiile abilitate. Miercuri, și premierul Marcel Ciolacu i-a cerut lui Cîrstoiu să clarifice public aceste acuzații.

Medicul, aruncat în arenă „nepregătit, neantrenat”

„Într-o oarecare măsură sunt subiectiv la adresa lui Cătălin Cîrstoiu, fiindcă îl consider un medic excepţional şi un manager bun. El nu are antrenamentul politic. A fost aruncat târziu în această luptă, fără să fie pregătit, fără să fie antrenat. (…) Nu are antrenamentul comunicării publice. E un lucru să fii un medic bun, e un lucru să fiu un manager bun într-o instituţie publică sau într-o instituţie privată unde deciziile poţi să le iei singur sau într-un cerc restrâns, fiindcă rezultatul contează.

ADVERTISEMENT

În politică lucrurile sunt mai complicate. Dacă există o discuţie sau o situaţie discutabilă, atunci trebuie trebuie verificat juridic, odată, şi cu instituţiile abilitate, pe de altă parte. Dar este o vulnerabilitate în acest moment în orice situaţie pentru coaliţia PSD – PNL şi pentru candidatul Cîrstoiu”, a spus președintele UDMR.

Nicușor Dan, „șanse serioase” pentru al doilea mandat

În privința primarului general Nicușor Dan, Kelemen Hunor a estimat că poate câștiga un al doilea mandat la Primăria Capitalei, pentru că are „șanse serioase”. Liderul UDMR a spus că se poate discuta despre mandatul primarului dar că nu a fost susținut o perioadă în Consiliul General și, cu toate că a avut în trecut „dispute” cu el, nu i se pot șterge unele merite.

„Are şanse serioase, în acest moment, să iasă câştigător pentru al doilea mandat. Sigur, se pot discuta performanţele lui Nicuşor Dan, dar nu poţi nega că a fost, într-o perioadă extrem de dificilă, o lungă perioadă de vreme fără majoritate în Consiliul general şi nu i-a abandonat pe bucureşteni – asta poţi să spui liniştit despre el.

Eu am avut foarte multe dispute cu Nicuşor Dan, când el era la Asociaţia Salvaţi Bucureştiu”, eu eram ministrul Culturii. (…) Am avut multe, multe contre, dar, aşa cum sunt convins că m-a respectat şi el pe mine şi eu l-am respectat pentru principiile pe care le-a apărat”, a spus el.

Piedone, o campanie de nivel jos

În privința candidatului PUSL, Cristian Popescu Piedone, Kelemen Hunor a opinat că campania acestuia nu mai este de actualitate în 2024, în special din cauza unui nivel scăzut. Hunor a mai precizat că tratează cu prudență sondajele pe care le consideră prezentate incomplet și în scopul de a convinge electoratul în favoarea lui Piedone sau a altui candidat.

„Nu cred nimic constructiv. Cu metodele lui de a face campanie în 2024 nu se poate. Nu cobori sub un anumit nivel. (…) În perioada de competiţie electorală eu nu mă uit la aceste sondaje, fiindcă nu văd toate datele din spatele sondajelor, nu văd eşantionul exact, nu văd a doua opţiune pentru alegători, nu văd o grămadă de întrebări încrucişate şi date încrucişate. Ceea ce ni se prezintă în această perioadă este mai mult în a convinge pe unii sau pe alţii că e un candidat bun Piedone sau celălalt. Deci nu sondajele trebuie câştigate, ci alegerile”, a conchis liderul UDMR.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT