News

Kievul protestează împotriva limitării importurilor de grâu impuse de UE. Solicită reluarea exporturilor către cele cinci țări vecine, inclusiv România

Nota de protest a Kievului vine după ce Comisia Europeană anunțase un acord cu cele cinci țări vecine Ucrainei, acord salutat și de ministrul Kuleba
29.04.2023 | 15:48
Kievul protesteaza impotriva limitarii importurilor de grau impuse de UE Solicita reluarea exporturilor catre cele cinci tari vecine inclusiv Romania
Protest al fermierilor polonezi față de importurile de cereale din Ucraina. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 29 aprilie, Ministerul ucrainean de Externe a declarat că a condamnat restricțiile privind importurile de cereale ucrainene în țările Uniunii Europene ca fiind “categoric inacceptabile” în notele diplomatice înmânate reprezentanților polonezi și ai UE în Ucraina.

Kievul, protest față de limitările exporturilor de grâu în UE

Într-o notă de protest, înaintată Poloniei și Uniunii Europene, Ministerul de externe de la Kiev a catalogat drept „categoric inacceptabilă” limitarea importurilor de grâu ucrainean. „Astfel de restricţii, oricum ar fi justificate, nu respectă Acordul de Asociere între Ucraina şi UE, nici principiile şi normele pieţei unice europene”, arată Ministerul de Externe ucrainean.

ADVERTISEMENT

În documentul citat, Ministerul de Externe al Ucrainei precizează că există motive legale întemeiate pentru reluarea exporturilor de produse agricole către cele cinci țări europene vecine, printre care și România.

„Există motive legale depline pentru reluarea imediată a exporturilor de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, precum şi pentru continuarea exporturilor neîngrădite către alte state membre ale UE”, arată documentul citat.

ADVERTISEMENT

Prezent la Stockholm, la o reuniune a omologilor săi din UE, ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a susținut la rândul său că blocarea importurilor nu doar că ar dăuna ţării sale, ci ar provoca suferinţe teribile în Orientul Mijlociu şi în Africa.

Acord între Comisia Europeană și Kiev

Această reacție vine la doar o zi după ce vineri, Comisia Europeană a anunţat că a ajuns la un acord cu cele cinci ţări, dintre care patru limitaseră unele importuri agricole din Ucraina, pe motiv că perturbă pieţele interne. „Am acţionat pentru a răspunde îngrijorării fermierilor atât din statele europene vecine, cât şi din Ucraina”, a precizat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele CE.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungarie vor retrage măsurile luate, iar pentru grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui Comisia va aplica în schimb „măsuri excepţionale de salvgardare”. Scopul acestui acord este limitarea intrările produselor respective din Ucraina la cantităţile destinate tranzitului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a vorbit vineri cu Charles Michel, președintele Consiliului European, pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la ceea ce el a numit o interdicție distructivă asupra exporturilor de produse agricole. “Acest lucru îi dă Kremlinului o speranță periculoasă, speranța că în casa noastră europeană comună deciziile greșite ale cuiva pot prevala asupra intereselor comune”, a spus el într-un mesaj video.

ADVERTISEMENT

Pe fondul unei creșteri recente a importurilor de cereale și produse agricole ieftine din Ucraina, Polonia și Ungaria au anunțat sâmbăta trecută interdicții temporare ale importurilor, pentru a proteja interesele propriilor fermieri. Slovacia li s-a alăturat luni, iar Bulgaria miercuri. România, o altă țară care a fost martoră la proteste ale fermierilor pe această temă, s-a oprit până acum la a adopta o interdicție. În timp ce Ucraina a recunoscut preocupările fermierilor europeni, autoritățile de la Kiev spun că ucrainenilor le este mai greu.

ADVERTISEMENT