News

Kim Jong Un cere extinderea “exponențială” a arsenalului nuclear. De cine se simte amenințat dictatorul de la Phenian

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat extinderea "exponențială" a arsenalului nuclear al țării sale și dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale mai puternice.
02.01.2023 | 11:46
Kim Jong Un cere extinderea exponentiala a arsenalului nuclear De cine se simte amenintat dictatorul de la Phenian
Kim Jong Un vrea arme cu care să poată ataca SUA și Coreea de Sud Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
ADVERTISEMENT

Mișcările lui Kim sunt în concordanță cu direcția generală a programului său nuclear. El a promis în repetate rânduri să sporească atât calitatea, cât și cantitatea arsenalului său pentru a face față la ceea ce el numește ostilitatea Statelor Unite.

Kim Jong Un vrea să-și extindă arsenalul nuclear

Unii experți spun că impulsul lui Kim Jong Un de a produce mai multe arme nucleare și alte arme semnalează intenția sa de a continua seria de teste de armament și, în cele din urmă, de a-și consolida puterea de negociere viitoare și de a obține concesii externe mai mari.

ADVERTISEMENT

“Ei sunt acum dornici să izoleze și să sufoce (Coreea de Nord), fără precedent în istoria omenirii”, a declarat Kim la o reuniune cheie a partidului de guvernământ recent încheiată, potrivit agenției oficiale Korean Central News Agency, citată de Associated Press.

“Situația care predomină cere să se facă eforturi sporite pentru a întări în mod copleșitor mușchiul militar.”

ADVERTISEMENT

În timpul reuniunii de șase zile, menită să determine noile obiective de stat, Kim a cerut “o creștere exponențială a arsenalului nuclear al țării” pentru a produce în masă arme nucleare tactice care să vizeze Coreea de Sud.

De asemenea, el a trasat sarcina de a dezvolta o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu misiunea de a avea o capacitate de “contraatac nuclear rapid” – o armă de care are nevoie pentru a lovi SUA continentală.

ADVERTISEMENT

El a declarat că primul satelit de recunoaștere militară al Nordului va fi lansat “la cea mai apropiată dată posibilă”, a precizat KCNA.

Luna trecută, Coreea de Nord a afirmat că a efectuat teste cheie necesare pentru dezvoltarea unei noi arme strategice, o referire probabilă la un ICBM cu combustibil solid, și a unui satelit de spionaj.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de duminică, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a reiterat un avertisment potrivit căruia orice încercare de utilizare a armelor nucleare de către Coreea de Nord “va duce la sfârșitul guvernării lui Kim Jong Un”. Armata americană a făcut anterior avertismente similare.

ADVERTISEMENT