Sport

Performanță fabuloasă pentru șahul românesc! Kirill Shevchenko, medalie de argint la Campionatul European Individual

Kirill Shevchenko este vicecampion european la șah! Reprezentantul României a terminat turneul disputat în Serbia cu 8,5 puncte, la egalitate cu primul clasat, Alexey Sarana. Rusul a avut un scor mai bun la criteriile de departajare.
14.03.2023 | 10:45
Performanta fabuloasa pentru sahul romanesc Kirill Shevchenko medalie de argint la Campionatul European Individual
Kirill Shevchenko poate obține luni titlul european la șah pentru România. Sursă foto: eicc2023.com
ADVERTISEMENT
14-03-2023
08:44

Kirill Shevchenko, medalie de argint la Campionatul European

La prima sa competiție ca reprezentant al României, Kirill Shevchenko a bifat și unul dintre cele mai bune rezultate ale carierei. Marele Maestru de doar 20 de ani a obținut medalia de argint la Campionatul European Individual de Șah. 

Shevchenko a luptat chiar pentru aur în ultima rundă, dar a avut piesele negre în fața lui Alexey Sarana și a decis să nu forțeze. A fost o remiză destul de rapidă, după o oră de joc. Astfel, ambii au terminat la egalitate de puncte, 8,5 din 11 posibile.

Nu mai puțin de 12 jucători puteau de asemenea ajunge la același punctaj cu victorie în ultima rundă. A făcut-o în cele din urmă belgianul Daniel Dardha, cu o victorie la Anton Korobov. Cum toți cei trei au terminat cu 8,5 puncte a fost nevoie de criteriile de departajare pentru a stabili câștigătorul competiției. 

A fost în cele din urmă Alexey Sarana cel care a luat aurul, plus un premiu de 20.000 de euro, argint pentru Kirill Shevchenko și un premiu de 15.000 de euro, în vreme ce Dharda a luat bronzul și 10.000 de euro.

La prima competiție internațională în care reprezintă România, după anunțul făcut la începutul acestui an, Kirill Shevchenko are prestații formidabile. Este pe primul loc la Campionatul European Individual de Șah, care se dispută în această perioadă în Serbia, la Vrnjacka Banja, la egalitate cu rusul Alexey Sarana, ambii cu 8 puncte după 10 runde disputate.

Kirill Shevchenko joacă luni pentru a aduce României titlul european la șah! Îl va înfrunta pe rusul Alexey Sarana, cu piesele negre!

Luni, de la ora 16:00 a României, este programată ultima rundă, în care Kirill Shevchenko îl înfruntă chiar pe Alexey Sarana, cu titlul european pe masă. Reprezentantul României va avea piesele negre. Nu mai puțin de 12 jucători au câte 7,5 puncte, astfel că ultima rundă se anunță extrem de disputată, deschisă oricărui rezultat.

ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko a obținut duminică o victorie cu piesele albe în fața Marelui Maestru maghiar Benjamin Gledura. A fost un duel foarte echilibrat, în care Shevchenko a fructificat un final cu pion în plus. Gledura a cedat după mutarea 52. Asta în vreme ce Alexey Sarana a obținut o remiză cu piesele negre în fața lui Andrey Esipenko.

Constantin Lupulescu a făcut și el un turneu excelent pentru România! Are 7 puncte după 10 runde și poate spera la o clasare în top 10 cu o victorie în ultima rundă. De asemenea, s-au mai remarcat David Gavrilescu și Mircea Pârligras, 5,5 puncte pentru fiecare dintre cei doi înainte de ultima rundă a competiției.

ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko, fost campion european pe echipe cu Ungaria, în 2021! Victorie fabuloasă în fața lui Magnus Carlsen în 2022!

Kirill Shevchenko, 20 de ani, este unul dintre cei mai promițători tineri jucători din lume, iar în prezent ocupă locul 70 în clasamentul FIDE, ELO 2668. Este al treilea cel mai bine cotat jucător român după Richard Rapport (locul 12 FIDE, 2745 ELO) și Bogdan Deac (locul 39 FIDE, 2700 ELO).

Kirill Shechenko este campion european cu echipa Ucrainei, titlu pe care l-a obținut în noiembrie 2021. Are un rezultat prestigios și la blitz, tot în noiembrie 2021, când a câștigat Lindores Abbey, un turneu la care au participat numeroși șahiști din elita mondială, inclusiv Fabiano Caruana, challenger la titlul mondial în 2018.

ADVERTISEMENT

În februarie 2023, la doar o lună după ce anunța că va reprezenta România la competițiile internaționale, Kirill Shevchenko reușea să câștige titlul de campion național după o prestație de excepție la Sebeș. A obținut 8 puncte din cele 9 runde disputate, incluzând aici victorii la Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras și David Gavrilescu.

Liviu Dieter Nisipeanu aducea singurul titlu european din istoria șahului românesc, după o prestație de excepție la Varșovia, în 2005

Kirill Shevchenko, născut pe 22 septembrie 2002, a obținut titlul de Mare Maestru în anul 2017, la vârsta de 14 ani și 10 luni. A fost, astfel, unul dintre cei mai buni juniori din lume pentru o lungă perioadă. Are, printre altele, o victorie în fața lui Magnus Carlsen, în format de șah rapid, obținută în urmă cu un an. În doar 23 de mutări, cu piesele negre!

ADVERTISEMENT

România mai are un titlu european la șah în palmares, obținut de Marele Maestru Liviu Dieter Nisipeanu, în 2005. La vremea respectivă, șahistul născut la Brașov reușea să ajungă pe un fabulos loc 15 mondial. Între timp, Liviu Dieter Nisipeanu a ales să reprezinte Germania, dar a declarat recent că ar fi dispus să revină în competiții pentru România după schimbarea conducerii de la Federația Română de Șah.

ADVERTISEMENT