News

Klaus Iohannis ar câștiga în două zile la Consiliul European cât într-o lună la Cotroceni. Dacă scenariul PNL s-ar adeveri, ar pleca la Bruxelles pe un salariu uriaș

Klaus Iohannis ar putea încasa un salariu uriaș dacă va ajunge la Consiliul European. Ar câștiga în două zile la Bruxelles cât într-o lună la Cotroceni.
10.01.2024 | 14:41
Klaus Iohannis ar castiga in doua zile la Consiliul European cat intro luna la Cotroceni Daca scenariul PNL sar adeveri ar pleca la Bruxelles pe un salariu urias
Klaus Iohannis ar câștiga în două zile la Consiliul European cât într-o lună la Cotroceni. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un scenariu discutat în această perioadă la vârful PNL este legat de o plecare prematură din funcția de la Cotroceni a lui Klaus Iohannis. Președintele României ar ajunge șef la Consiliul European, iar poziția sa din țară ar fi preluată, interimar, de Nicolae Ciucă, cel care conduce Senatul.

Klaus Iohannis, președinte la Consiliul European?

La începutul acestui an, un anunț șoc a venit de la Bruxelles. Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat că pleacă din funcție mai devreme pentru a candida la alegerile europene.

ADVERTISEMENT

Anunțul acestuia vine cu șase luni înainte de terminarea mandatului. În acest moment, cea mai mare temere a multor lideri ai Europei este că premierul Ungariei, Viktor Orban, ar putea deveni președinte interimar al Consiliului European.

Liderii europeni caută soluții pentru a evita ca Viktor Orban să preia această funcție. Potrivit Digi24, un alt scenariu care încă nu a fost confirmat de la Bruxelles prevede ca la cârma Consiliului European să fie pus cel mai longeviv lider politic. În ordine, aceștia sunt acum Viktor Orban și Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Sursa citată notează că în interiorul PNL e discutat un scenariu în acest sens. Astfel, dacă Iohannis ar ajunge la Bruxelles, funcția de președinție a României ar fi ocupată, potrivit Constituției, de cel de-al doilea om în stat, adică de Nicolae Ciucă, președinte al Senatului și al Partidului Național Liberal.

Dacă scenariul PNL se va concretiza, Klaus Iohannis ar avea cel mai mult de câștigat. Din toate punctele de vedere. În primul rând, acesta ar deveni românul cu cea mai importantă funcție la nivelul blocului comunitar.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis ar câștiga în două zile la Consiliul European cât într-o lună la Cotroceni

Apoi, actualul lider de la Cotroceni ar da o adevărată lovitură financiară. În noua sa funcție de la Bruxelles, Klaus Iohannis ar încasa un salariu lunar uriaș. Practic, ar câștiga în două zile la Consiliul European cât într-o lună la președinția României.

În luna decembrie, Klaus Iohannis primea un salariu net de 14.600 de lei pe lună. După creșterea de 5% din ianuarie 2024, venitul său a ajuns la aproximativ 15.430 de lei.

ADVERTISEMENT

Actualul șef al Consiliului European, Charles Michel, primește lunar la Bruxelles 32.700 de lei, conform site-ului MySalary. La un calcul simplu, vedem cum acesta primește peste 1.500 de euro pe zi.

Așadar, odată ajuns în fruntea instituției europene care reunește șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii, Klaus Iohannis ar avea un venit astronomic comparativ cu cel de la București.

Venitul defalcat al președintelui Consiliului European:

  • Anual: 392.400 euro
  • Lunar: 32.700 euro
  • Săptămânal: 7.546 euro
  • Pe zi: 1.509 euro
ADVERTISEMENT