News

Scenariul pe care nu îl doresc liderii UE. Cum poate ajunge Viktor Orban președintele Consiliului European

Viktor Orban poate ajunge, în 2024, președintele Consiliului European. Liderii din UE nu își doresc ca acest scenariu să aibă loc.
08.01.2024 | 07:26
Scenariul pe care nu il doresc liderii UE Cum poate ajunge Viktor Orban presedintele Consiliului European
Viktor Orban, președintele Consiliului European din vară? Scenariul nedorit de liderii UE. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Viktor Orban, un apropiat al Rusiei și un vehement critic al sprijinului Occidentului pentru Ucraina, ar putea deveni în curând președintele Consiliului European, în locul lui Charles Michel.

Viktor Orban, președintele Consiliului European din vară? Scenariul nedorit de liderii UE

Fără să facă absolut nimic special, cel mai controversat și contestat lider din Uniunea Europeană (UE), Viktor Orban, ar putea să devine președinte ale Consiliului European.

ADVERTISEMENT

Scenariul a devenit unul extrem de plauzibil în acest weekend. Atunci, actualul președintele al Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare din vară și va renunța la funcția de șef al instituției europene dacă va fi ales.

M-am decis să candidez la alegerile europene din 2024. Dacă voi fi ales, îmi voi lua locul în Parlamentul European. Consiliul European poate să găsească și să numească un succesor până la sfârșitul lui iunie, începutul lui iulie”, a declarat Michel pentru presa belgiană, notează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Anunțul lui Michel i-a luat prin surprindere pe șefii de guvern din Uniunea Europeană. Oficialii UE trebuie să găsească rapid un succesor pentru Michel până pe 1 iulie. La acea dată, Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Regulile UE spun clar că, în absența unui președinte permanent al Consiliului European, postul este ocupat de șeful de guvern al statului care se află la președinția rotativă. După 1 iulie, acesta va fi Viktor Orban.

ADVERTISEMENT

Președintele Consiliului European, persoană cu rol cheie în luarea unor decizii importante

Este cunoscut faptul că funcția de președinte al Consiliului European este crucială pentru numeroase decizii. În contextul conflictului din Europa, poziția e importantă inclusiv pentru ajutorul dat Ucrainei.

În plus, președintele Consiliului European conduce întâlnirile șefilor de guvern europeni și, împreună cu Parlamentul European, are prerogativa centrală de formare a noii Comisii Europene, organul executiv al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

În cazul în care Michel nu va avea un succesor clar desemnat până pe 1 iulie, Viktor Orban va deveni, efectiv, unul dintre cei mai puternici lideri ai UE. Vorbim de o persoană cunoscută pentru conflictul său constant cu instituțiile europene.

Recent, pe 15 decembrie 2023, Ungaria a blocat 50 de miliarde de euro din ajutorul UE pentru Ucraina. Orban și-a exprimat veto-ul la doar câteva ore după ce Consiliul European a decis să înceapă negocierile de aderare cu această țară.

Criticat pentru ”abdicarea” sa, Michel s-a apărat. Duminică, acesta a reacționat. ”Vreau să fiu clar. Până în iulie este timp ca în consiliu să se decidă alegerea succesorul meu. Există multe instrumente pentru a evita ca Viktor Orban să ajungă în această funcție”.

ADVERTISEMENT
Tags: