News

Klaus Iohannis, la Budapesta, prima vizită a unui președinte român în Ungaria, după 14 ani. Viktor Orban a evitat întâlnirea, plecând în Georgia

La o zi după ce s-a întâlnit cu Voldimir Zelenski, Klaus Iohannis face o vizită în Ungaria. Preşedintele României a fost primit la Budapesta de Katalin Novak.
11.10.2023 | 13:45
Klaus Iohannis la Budapesta prima vizita a unui presedinte roman in Ungaria dupa 14 ani Viktor Orban a evitat intalnirea plecand in Georgia
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedinta Ungariei, Katalin Novak Foto: Twitter / Katalin Novak
ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, miercuri, la Budapesta, de omologul ungar, Katalin Novák, însă nu va avea ocazia să se întâlnească și cu șeful guvernului maghiar, care se află în vizită în străinătate.

Viktor Orban participă la şedinţa guvernului de la Tbilisi

Administraţia Prezidenţială a transmis că vizita lui Klaus Iohannis în Ungaria are loc în contextul “unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de preşedintele Katalin Novák la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Românei în septembrie 2023”.

ADVERTISEMENT

Aceasta este prima vizită la nivel de şef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani, precedenta fiind efectuată de Traian Băsescu, în anul 2009.

În cadrul întrevederii de miercuri, cei doi preşedinţi au analizat situaţia actuală la nivel regional, european şi global, prin prisma războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, cu accent pe implicaţiile de securitate, energetice, alimentare şi privind lanţurile de distribuţie. De asemenea, au fost abordate şi măsurile de sprijin pentru cei mai afectaţi parteneri din regiune, în special Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

“Relaţiile bilaterale româno-ungare se desfăşoară în baza Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară, semnat şi intrat în vigoare în 1996, precum şi a Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, de la adoptarea căreia s-au împlinit 20 de ani în 2022”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În cadrul vizitei la Budapesta, Klaus Iohannis nu se va întâlni cu şeful guvernului maghiar, Viktor Orban, care se află într-o vizită oficială în Georgia. Deşi s-a speculat că premierul a evitat intenţionat întâlnirea cu preşedintele României, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Budapesta spune că vizita la Tbilisi a fost planificată cu mult timp în urmă.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban participă la Tbilisi la prima şedinţă comună a guvernelor ungar şi georgian, unde principalele subiecte vor fi dezvoltarea relaţiilor economice şi securitatea energetică.

Klaus Iohannis merge la Budapesta la o zi după ce l-a primit la Bucureşti pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Între altele, cei doi preşedinţi au agreat să mențină o coordonare apropiată, transparentă, predictibilă și principială privind tranzitul de grâne ucrainene prin România, să continue să identifice soluții comune de bună credință și să implementeze rapid și deplin cele agreate deja.

ADVERTISEMENT

În schimb, premierul maghiar Viktor Orban a blocat în repetate rânduri iniţiativele europene cu privire la Ucraina şi a interzis tranzitul cerealelor ucrainene prin Ungaria.

ADVERTISEMENT