Asta, în contextul în care granița cu Ucraina pare nesigură, mai ales că rușii lovesc puternic cu drone diverse porturi de pe Dunăre, iar uneori dronele cad în țara noastră. Mai mult, potrivit lui Klaus Iohannis, țara noastră va primi din partea SUA un număr suplimentar de avioane pentru poliție aeriană.
”Împreună cu NATO suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă”, a transmis Iohannis, adăugând că a ”discutat chestiunile legate de dronele care au căzut în România, ca urmare a atacurilor ruseşti asupra porturilor de la Dunăre şi am şi primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete”.
Așadar, Statele Unite ale Americii au alocat avioane suplimentare pentru a face poliție aeriană în țara noastră. ”Bunăoară Statele Unite au alocat avioane suplimentare pentru poliţia aeriană. Împreună cu NATO suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă. Se lucrează la asta.
Deci lucrurile se mişcă. Şi noi, Armata am mutat mai multe arme de apărare în zonă şi sperăm să nu apară incidente absolut nedorite”, a declarat Klaus Iohannis, prezent la cea de-a treia reuniune a Comunităţii Politice Europene, de la Palatul Congreselor Granada, Spania.
Adăugând că aceste atacuri cu drone rusești sunt crime de război, Klaus Iohannis a vorbit ulterior și despre aderarea României la Schengen, scenariu care pare improbabil în viitorul apropiat. ”Oricum aceste atacuri cu drone asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, fiindcă acolo sunt doar infrastructuri civile. Nu este nimic militar care poate fi atacat”, a explicat Iohannis.
Așadar, Klaus Iohannis a mărturisit că nu crede că pactul pe migrație, subiectul zilei, va schimba poziția Austriei privind aderarea României la Schengen. ”Este posibil să avem o discuţie complet informală. Până acum n-am avut-o. S-a scurs multă cerneală în ultimele zile pe acest pact pe migraţie.
Sincer, progresul obţinut, după părerea mea, este destul de modest, dar este un progres, recunoaştem, faţă de nimic, ce am avut până acum, fiindcă de ani de zile se negociază şi poziţiile statelor au fost foarte diferite, nu s-a putut ajunge la nimic”, a completat Klaus Iohannis.
În concluzie, Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă că va fi nevoie de o rundă serioasă de negocieri pentru a convinge Austria, iar această rundă de negocieri e puțin probabil să aibă în viitorul apropiat. Cel mai probabil anul 2024 va fi decisiv pentru toată lumea, în contextul în care vor avea alegeri în toate țările importante, din SUA până în România.
”Acum avem o bază mai degrabă tehnică şi ceea ce s-a discutat foarte mult în ultimele zile, anumite puncte unde au fost negocieri intense, tratează aspecte pe care nu le-aş numi majore. Şi atunci nu cred că acest pas care s-a făcut acum pe aşa-numitul pact pe migraţie va schimba poziţia Austriei. Este nevoie de mai mult, este nevoie de mai multe negocieri şi sper ca acestea să se facă şi să dea roade”, a concluzionat președintele României.