News

Klaus Iohannis, mesaj „pe repeat” la comemorarea Revoluției! Șeful statului solicită anual, în decembrie, vinovați pentru decembrie 1989

Klaus Iohannis, mesaj „pe repeat” la comemorarea Revoluției! Șeful statului solicită în luna decembrie a fiecărui an vinovați pentru cele petrecute în decembrie 1989
22.12.2021 | 15:02
Klaus Iohannis mesaj pe repeat la comemorarea Revolutiei Seful statului solicita anual in decembrie vinovati pentru decembrie 1989
Klaus Iohannis, mesaj pe repeat la comemorarea anuală a Revoluției! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a intrat în cursa pentru prezidențiale sprijinit puternic de Partidul Național Liberal și beneficiind de o alură de supererou pe care și-a fabricat-o la Sibiu. Și într-o luptă directă cu Victor Ponta, candidatul de dreapta nu a ezitat o clipă și a prezentat alegătorilor „placa” Revoluției.

Astfel că, împotriva PSD-ului, partid care și-a tras rădăcinile din Frontul Salvării Naționale, formațiune pe care mulți au asociat-o cu mineriade și confiscarea Revoluției, oamenii au văzut în Iohannis omul în stare să rezolve pentru totdeauna misterul întrebării „cine a tras în noi”.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, mesaj „pe repeat” la comemorarea Revoluției din 1989!

Mai ales că Iohannis nu a stat pe gânduri și a încercat să-l tragă pe Victor Ponta în campania electorală tocmai în această capcană a Revoluției. Candidatul liberalilor a bătut monedă grea pe identificarea vinovaților și pedepsirea lor, indiferent de numele pe care îl au.

Votanții de dreapta au privit spre Dosarul Revoluției, unul care de ani de zile zăcea abandonat și nu oferea nici măcar un răspuns. Și, culmea, în chiar prima zi de lucru a sa ca președinte, după ce l-a învins surprinzător pe Victor Ponta,  Klaus Iohannis a jucat tot această carte.

ADVERTISEMENT

Pe 22 decembrie 2014, primul gest pe care l-a făcut Iohannis în calitate de președinte al României a fost să depună o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției. Ceremonia a fost una foarte scurtă, iar noul șef de stat a lăsat pe toată lumea cu gura căscată atunci când a ales să nu mai facă nicio declarație.

Vinovații n-au apărut în primul an de mandat și la împlinirea a 26 de ani de la Revoluție, Klaus Iohannis nici măcar nu a mai adus aminte de ei.

ADVERTISEMENT

„În urmă cu 26 de ani, la Timişoara s-a strigat în stradă „Libertate”! În acea zi istorică, timişorenii au declarat, prin acțiunea lor temerară, dictatura vinovată de cei 45 de ani de teroare.

Din curajul și determinarea lor s-a născut Revoluția română, care a condus în câteva zile la prăbușirea regimului comunist. Astăzi, se cuvine să ne îndreptăm gândurile către cei care au făcut sacrificiul suprem și să nu uităm că lor le datorăm libertatea și democrația”, s-a mulțumit să scrie pe o rețea de socializare președintele țării.

ADVERTISEMENT

Ce spunea Klaus Iohannis despre vinovații de la Revoluție în primul mandat de președinte

În 2016, Klaus Iohannis a fost mult mai înverșunat și activ, semn că țara se pregătea de alegerile parlamentare. În septembrie, când țara era condusă încă de tehnocrați, acesta a transmis că atât Revoluția, cât și mineriadele reprezintă o restanță majoră a Justiției.

De asemenea, liderul de la Palatul Cotroceni spunea că este inadmisibil să nu existe vinovați încă pentru cele două cauze.

“În urmă cu 27 de ani, revolta împotriva unui regim opresiv și abuziv a scos oamenii în stradă, gata să-și dea viața decât să accepte să trăiască fără libertate. Pe 22 decembrie 1989, românii au spus un Nu hotărât dictaturii. Să ne amintim astăzi cu profund respect și recunoștință de martirii Revoluției, de acei oameni fără de al căror sacrificiu nu ar fi fost posibilă o Românie liberă și democrată”, a mai zis presedintele.

Anul următor, an în care țara era guvernată de PSD, Klaus Iohannis nu a ezitat o clipă și a solicitat din nou vinovați pentru Revoluție.

„Am aşteptat prea mult ca adevărul să iasă la iveală. Investigaţiile din Dosarul Revoluţiei trebuie finalizate, iar crimele şi abuzurile din decembrie 1989 pedepsite pentru ca victimelor să li se facă, în sfârşit, dreptate”, explica șeful statului în mesajul anual.

Mai mult decât atât, Iohannis a făcut chiar și o paralelă între decembrie 1989 și prezent. „În 1989, românii au cerut în stradă „Jos comunismul!”. Astăzi se aude din nou acest strigăt. Este semnalul hotărât dat acelor politicieni care dovedesc în aceste zile că nu vor să se desprindă de metehnele trecutului”, a mai zis Iohannis

Cum s-a transformat mesajul despre vinovați într-un atac la adresa PSD-ului

La 29 de ani de la izbucnirea Revoluției, Klaus Iohannis a avut un mesaj asemănător. A solicitat vinovați și a acuzat Partidul Social Democrat. „Voi milita, în continuare, pentru aflarea adevărului și pedepsirea celor vinovați pentru crimele comise atunci. Istoria ne arată că niciun regim care își umilește și disprețuiește propriii cetățeni nu poate rezista.

Românii nu vor mai tolera o guvernare autocratică, bazată pe abuzul de putere, pe corupție, incompetență și pe disprețul profund față de cetățean. Onorăm memoria victimelor Revoluției doar opunându-ne ferm oricăror atacuri împotriva justiției și a instituțiilor democratice”, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

La trei decenii de la Revoluție, președintele a mers la Timișoara acolo unde a transmis că îl copleșește un adânc sentiment de rușine, după ce, „călăii acelor zile se plimbă încă liberi”.

De asemenea, șeful statului a vorbit despre „o datorie neîmplinită a justiției din România”. „Dreptatea înseamnă aflarea vinovaților și pedepsirea celor care au curmat vieți, celor responsabili de represiunea dezlănțuită împotriva revoluționarilor, responsabili pentru crime, responsabili pentru locul rămas gol din cauza cruzimii lor, responsabili pentru chipuri îndurerate de copii orfani, văduve și părinți care nu au încetat niciodată să plângă. Îmi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmașii celor dispăruți, pentru eroi și pentru martiri”, a continuat șeful statului.

Klaus Iohannis, al doilea mandat, zero vinovați

După ce a învins-o fără emoții pe Viorica Dăncilă la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis a încercat să-și creioneze și un guvern de dreapta. A mers „all in” pe mâna lui Ludovic Orban și președintele de atunci al liberalilor a reușit să răstoarne executivul condus de social democrați.

La 31 de ani de la câștigarea libertățiie, șeful statului s-a mulțumit să spună că „nu putem permite, la nesfârșit, ca Revoluția Română din Decembrie 1989 să fie umbrită de o rușinoasă neputință a statului. Onorarea memoriei victimelor înseamnă apărarea democrației, a drepturilor și libertăților fundamentale și, cel mai important, identificarea și pedepsirea vinovaților.

Părinții, frații, surorile și copiii celor care au murit pe străzile Timișoarei încă așteaptă să se facă dreptate! Avem nevoie de adevăr și dreptate pentru că identitatea noastră națională este inseparabilă de sacrificiul din Decembrie 1989!”, a transmis președintele.

Anul acesta, Klaus Iohannis a postat un mesaj pe Facebook prin care a explicat că, din păcate, aflarea adevărului și pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989 constituie o restanță impardonabilă a justiției române.

„La 32 de ani de la Revoluția Română, este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit. Justiția română nu trebuie să aibă liniște până ce vinovații pentru morții Revoluției nu vor fi identificați și trași la răspundere”, a mai zis șeful statului.

ADVERTISEMENT