Klaus Iohannis, încrezător înainte de reuniunea Consiliului European: ”Sunt optimist că România va obține sume consistente pentru revigorarea economică”

Adrian Baciu   
în HotNews
17/07/2020, 11:29
Klaus Iohannis, încrezător înainte de reuniunea Consiliului European: ”Sunt optimist că România va obține sume consistente pentru revigorarea economică”
Klaus Iohannis, optimist înainte de reuniunea Consiliului European: ”Sunt optimist că România va obține sume consistente pentru revigorarea economică”. Foto: hepta.ro

Președintele României Klaus Iohannis va participa vineri și sâmbătă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, acolo unde va fi negociat bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

Tot în aceste zile, liderii Uniunii vor negocia și planul european pentru relansare economică post-pandemie de COVID-19.

Imediat după ce a ajuns în Capitala Belgiei, Iohannis a declarat că scopul său este obținerea unor alocări cât mai importante pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, în măsură să asigure revigorarea pe plan economic în acest context dificil.

Klaus Iohannis speră că România va obține sume importante după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis se află, vineri și sâmbătă, la Bruxelles, acolo unde are loc reuniunea Consiliului European. Înainte de a intra în sediul instituției, șeful statului și-a reiterat obiectivele lui și ale echipei de negociatori din România care participă la eveniment.

În aceste zile dorim să negociem două teme mari, grele, în legătură cu banii europeni. Este vorba, în primul rând, de Bugetul Multianual și aici pentru România sunt două chestiuni foarte importante. Noi ținem neapărat să avem o sumă suficient de mare pe coeziune și o sumă suficient de mare pe politică agricolă.

Avem nevoie de acești bani, avem planuri mari, avem nevoie de bani europeni pentru spitale, pentru școli, pentru autostrăzi, pentru căi ferate și multe alte programe care pot fi acoperite din aceste sume. Evident, pentru agricultură, dorim să folosim sume cât se poate de consistente pentru a moderniza agricultura românească și pentru a obține, sigur, rezultate bune.

Al doilea pachet mare pe care îl negociem astăzi este pachetul destinat revigorării economice. Este un pachet pe care contăm. Sunt bani care vor fi folosiți pentru revigorarea economică, pentru refacerea economiei după criza cauzată de COVID-19.

Noi dorim să obținem sume consistente. Aici avem, pe de-o parte, bani care se dau sub formă de împrumuturi, dar o parte, sperăm și mai mare, vor fi bani care nu trebuie returnați. Sunt așa-numite granturi, bani pe care îi vom folosi pentru revigorarea economică, și pentru firme, și pentru modernizări, pentru digitalizare – de asemenea, sperăm, pentru modernizarea întregului sistem educațional, pentru fondul social, și multe altele.

În total, se negociază sume foarte mari astăzi, poate și mâine, aici, la Consiliul European. Eu sunt foarte hotărât să mă bat pentru interesul României, în așa fel încât să obținem un rezultat consistent.

Întreaga echipă care mă însoțește – și întreaga echipă și de la Reprezentanță, și cei din ministere – au pregătit materiale suficiente.”, a spus Iohannis la Bruxelles.

Klaus Iohannis, optimist că România va obține fonduri importante

În ciuda faptului că nu vede o finalitate a negocierilor pentru acest weekend, Klaus Iohannis e optimist în ceea ce privește fondurile pe care România le poate obține de la UE.

”Sunt relativ optimist că, în final, pentru România sumele vor fi rezonabile, vor fi consistente, dar dacă m-ați întreba dacă vom finaliza discuțiile astăzi și mâine, cred că nimeni nu poate să răspundă.

Este un scenariu optimist să finalizăm negocierile astăzi și mâine, însă în Consiliu părerile încă sunt împărțite. Se știe că nu toată lumea este încă convinsă că propunerea care este pe masă e cea mai bună. Mă aștept, deci, la negocieri destul de complicate. Este chiar posibil să trebuiască, după un timp, să revenim, să finalizăm aceste negocieri.

Important este de știut: sunt bani mulți pe care îi discutăm și pentru România este o șansă mare să obținem o finanțare consistentă pentru următorii ani, cu care vom reuși, cu siguranță, să rezolvăm foarte multe dintre problemele de la noi de acasă.”, a încheiat șeful statului.

Închide ×