Klaus Iohannis, videoconferință cu președintele Consiliului European! Ce i-a solicitat șeful statului

Bogdan Solomon   
în HotNews
30/06/2020, 16:55
Klaus Iohannis, videoconferință cu președintele Consiliului European! Ce i-a solicitat șeful statului
Klaus Iohannis a discutat prin videoconferință cu președintele Consiliului European pe tema planului de redresare economică. Sursa foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a luat parte în cursul zilei de marți, 30 iunie, la o consultare bilaterală în format de videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în vederea pregătirii reuniunii programate în perioada 17-18 iulie.

Potrivit Administrației Prezidențiale, discuția a vizat atât viitorul buget multianual al Uniunii pentru 2021-2027, precum și planul de relansare economică propus de Comisia Europeană. Șeful statului a prezentat obiectivele principale pe care România le are în cadrul acestui proces de negociere.

Totodată, a reiterat necesitatea de a se ajunge cât mai curând posibil la un acord final și a solicitat o flexibilitate sporită în absorbția sumelor alocate. În plus, președintele s-a exprimat în favoarea menținerii ratelor de cofinanțare și prefinanțare din perioada de programare 2014-2020, precum și a actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani.

Klaus Iohannis i-a solicitat președintelui Consiliului European mai multe fonduri nerambursabile și acces rapid la Planul UE de redresare europeană

În ceea ce privește viitorul buget al Uniunii, Președintele României a subliniat că obiectivul major al țării noastre este obținerea unor alocări cât mai mari pentru politicile de coeziune și agricultură. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat solicitarea de menținere a unui rol principal al celor două politici în cadrul viitorului buget al Uniunii, având în vedere că acestea reprezintă cele mai importante instrumente de investiții ale Uniunii, care funcționează în mod adecvat și care pot oferi soluții eficiente în situațiile de criză”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Cât despre politica de coeziune, Klaus Iohannis a solicitat o flexibilitate sporită în absorbția sumelor alocate. Mai concret, președintele a susținut creșterea transferurilor între diferitele fonduri ale acestei politici pentru a adapta finanțarea disponibilă la nevoile specifice de dezvoltare.

România se angajează să asigure o perioadă de rambursare de 30 de ani pentru fondurile alocate în vederea redresării economice

Totodată, șeful statului a pledat pentru o flexibilitate suplimentară în cadrul concentrării tematice în cazul Fondului European de Dezvoltare Regională și a solicitat alocări suplimentare pentru dezvoltarea rurală. Klaus Iohannis i-a transmis președintelui Consiliului European, Charles Michel că aceste zone au nevoie urgentă de investiții pe termen lung.

În ceea ce privește plățile directe, Președintele României a susținut continuarea procesului de convergență externă a acestora, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest.

De asemenea, Președintele României a pledat pentru eliminarea caracterului obligatoriu al mecanismului de plafonare a plăților directe, astfel încât statele membre să aibă flexibilitatea necesară pentru adaptarea finanțărilor la propriile condiții specifice”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește Planul de redresare economică, Iohannis susține o alocare totală substanțială, pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate, precum și pentru un acces rapid și eficient la finanțare pentru toate statele membre. De asemenea, s-a pronunțat pentru o perioadă cât mai lungă în vederea implementării noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral și eficient.

Președintele României s-a pronunțat pentru asigurarea unei perioade de rambursare de 30 de ani pentru fondurile alocate pentru redresarea economică, întrucât această abordare ar permite punerea în aplicare a angajamentelor pe termen mediu și lung asumate la nivelul Uniunii Europene, evitând, totodată, presiuni nejustificate asupra bugetelor naționale”, a mai transmis Administrația Prezidențială.

Închide ×