News

Klaus Iohannis, vizită strategică în Coreea de Sud. Președintele vine și în celebra Zonă Demilitarizată dintre cele două Corei. UPDATE

Klaus Iohannis își începe vizita oficială în Coreea de Sud, va fi consolidat parteneriatul strategic. Președintele sosește și în celebra Zonă Demilitarizată
22.04.2024 | 08:44
Klaus Iohannis vizita strategica in Coreea de Sud Presedintele vine si in celebra Zona Demilitarizata dintre cele doua Corei UPDATE
ADVERTISEMENT
22-04-2024
10:43

Iohannis i-a onorat pe militarii sud-coreeni căzuți în război

Președintele Klaus Iohannis și-a început vizita în Coreea de Sud participând la un ceremonial solemn, la Cimitirul Național din capitala Seul, unde a adus un omagiu celor ce au căzut în războiul coreean.

„Vizita mea oficială în Republica Coreea a început astăzi, la Cimitirul Național din Seul. Am adus un omagiu victimelor de război din Coreea de Sud, onorând sacrificiul acestora pentru libertate, pace și democrație”, se arată într-o postare pe contul X al lui Iohannis.

Klaus Iohannis a început, luni, vizita oficială în Coreea de Sud, țară cu care România menține un parteneriat strategic din 2008. Este prima vizită efectuată de partea română la nivel de șef de stat din ultimii 16 ani.

Consolidarea parteneriatului strategic

Președintele Iohannis a început, luni, vizita oficială în Coreea de Sud, la invitația omologului său Yoon Suk Yeol. „Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum și multitudinea domeniilor în care există potențial și interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de șef de stat din ultimii 16 ani”, informează Administrația Prezidențială într-un cmnunicat.

ADVERTISEMENT

Cele două țări vor adopta documentul care va trasa principalele axe de cooperare bilaterală pe care ambele părți și le-au propus pentru următorii zece ani, „Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”.

Vizită la celebra Zonă Demilitarizată

În prima parte a vizitei de luni, Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Cimitirul Național din Seul. Președintele va vizita și celebra Zonă Demilitarizată (DMZ, Joint Security Area) dintre cele două Corei.

ADVERTISEMENT

Zona demilitarizată coreeană este o fâșie de pământ care traversează peninsula coreeană. În conformitate cu Acordul de armistițiu coreean din timpul Războiului din Coreea, aceasta servește drept zonă tampon între Coreea de Nord și Coreea de Sud. Zona demilitarizată (DMZ) este o barieră frontalieră care împarte peninsula coreeană aproximativ în două. A fost creată printr-un acord între Coreea de Nord, China și Comandamentul Națiunilor Unite în 1953. Zona Demilitarizată are o lungime de 250 km și o lățime de aproximativ 4 km.

În cadrul DMZ există un punct de întâlnire între cele două țări, Joint Security Area (JSA), situat în apropierea capătului vestic al zonei, unde au loc negocieri. De-a lungul timpului, au avut loc diverse incidente în interiorul și în jurul DMZ, soldate cu victime civile și militare de ambele părți.

ADVERTISEMENT

Apărare, nuclear, comerț, investiții

În cea de-a doua zi a vizitei, Klaus Iohanis va fi primit de președintele. Președintele Yoon Suk Yeol. „Consultările politice dintre cei doi șefi de stat vor viza teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică și în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional și global, precum și impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerțului și a investițiilor în domeniul energiei verzi și nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului și gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătății, al educației sau alte noi domenii. Va fi evidențiată și legătura specială pe care schimburile interumane și culturale, care se bucură de o creștere remarcabilă în ultimii ani, o reprezintă pentru cele două state”, se arată în comunicat.

România și Coreea de Sud vor semna mai multe documente, în prezența celor doi șefi de stat, din domeniile apărării, energiei nucleare, comerțului exterior, investițiilor, culturii, mass-media, sportului, managementului situațiilor de urgență.

ADVERTISEMENT

Rectoare modulare mici

Din delegația română fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul de Externe, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Raed Arafat, șeful DSU.

Klaus Iohannis se va întâlni și cu premierul sud-coreean, Han Duck-soo, „prilej pentru a puncta principalele obiective ale relației economice bilaterale și pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seul, 25 martie 2024)”, potrivit comunicatului.

Miercuri, președintele  Iohannis va vizita Complexul Doosan Enerbility, Changwon (Busan), companie înființată în 1962 și care oferă soluții integrate în domeniul producției de energie. Partea română este interesată de sisteme de energie regenerabilă și de reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR).

„Președintele României va avea întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri și va vizita expoziția de artă tradițională românească ‘Insight Romania’”, mai precizează comunicatul.

 

ADVERTISEMENT