News

Kosovo se teme de o invazie sârbă. Belgradul, acuzat că masează trupe la graniță

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia se amplifică, guvernul kosovar susținând că autoritățile sârbe au mobilizat efective militare la graniță.
01.10.2023 | 17:53
Kosovo se teme de o invazie sarba Belgradul acuzat ca maseaza trupe la granita
Aleksandar Vučić, președintele Serbiei/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul de la Prishtina susține că Serbia se pregătește de invadarea Kosovo mobilizând la granița comună trupe din trei direcții, informează DPA, preluată de Agerpres. Acuzația vine în contextul în care tensiunile sârbo-kosovare s-au intensificat după un schimb de focuro între poliția kosovare și un comando paramilitar sârb.

Autoritățile separatiste susțin că armata sârbă a masat trupe la granițe în scopul „unei posibile agresiuni militare împotriva Republicii Kosovo”. Astfel, unități din Brigada a II-a a armate sârbi s-ar fi mutat din direcţia Raska spre graniţa de nord a Kosovo, unităţi ale Brigăzii a III-a din regiunea Niş spre graniţa de nord-est şi unităţi ale Brigăzii a IV-a din regiunea Vranje spre graniţa de est.

ADVERTISEMENT

De asemenea, autoritățile de la Prishtina susțin că Belgradul ar fi trimis militari şi poliţişti în 48 de baze operaţionale avansate de-a lungul graniţei cu Kosovo şi că a desfăşurat sisteme antiaeriene şi artilerie grea. Totodată, guvernul separatist susține că este „mai hotărât ca niciodată să îşi protejeze integritatea teritorială”.

Informațiile privind masarea trupelor sârbe au creat neliniști și în cancelariile occidentale. „Este important ca Serbia să îşi reducă trupele de la graniţa cu Kosovo fără întârziere. Împreună cu partenerii noştri, suntem în contact direct cu părţile implicate. Procesul politic trebuie să continue urgent”, este mesajul Ministerului de Externe german postate pe rețeaua X.

ADVERTISEMENT

Și Washingtonul a afirmat că Serbia a grupat la granița cu Kosovo efective militare, dotate inclusiv cu tancuri și artilerie. „Asistăm la o importantă desfăşurare militară sârbă de-a lungul graniţei cu Kosovo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby.

De asemenea, NATO a precizat, vineri, că „a autorizat forţe suplimentare pentru a aborda situaţia actuală” din Kosovo. Însă Alianța Nord-Atlantică nu a dat informații privind forțele trimise în Kosovo și nici despre țările de proveniență.

ADVERTISEMENT

Tensiunile sârbo-kosovare au escaladat de duminica trecută când au izbucnit lupte între un grup de circa 30 de paramilitari sârbi și poliția din Kosovo în satul Banjska (Bajskë), în apropierea orașului Mitrovica. Luptele s-au soldat cu moartea a trei luptători sârbi şi a unui poliţist kosovar.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă şi intervenţia NATO din 1999. România se află printre statele care au refuzat să recunoască independența provinciei separatiste.

ADVERTISEMENT

Serbia a acuzat guvernul de la Prishtina că a contribuit la recentele violențe prin maltratarea etnicilor sârbi care au mai rămas în Kosovo și care sunt majoritari în nordul provinciei, fiind grupați în jurul orașului Mitrovica.

ADVERTISEMENT