News

Kosovo vrea în Uniunea Europeană și va depune o cerere de aderare. România nu îi recunoaște independența față de Serbia

Kosovo intenționează să depună oficial o cerere de aderare la Uniunea Europeană în zilele următoare, cu toate că granițele nu îi sunt recunoscute de România.
11.12.2022 | 14:38
Kosovo vrea in Uniunea Europeana si va depune o cerere de aderare Romania nu ii recunoaste independenta fata de Serbia
Kosovo vrea în UE în 2030: Foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Gestul e menit să arate Uniunii Europene că această țară, desprinsă de Serbia, se gândește serios la reforme și vrea să muncească în acest sens.

Kosovo vrea să adere la Uniunea Europeană

Nu doar România nu recunoaște independența Kosovo, ci și Cipru, Grecia, Slovacia și Spania. Chiar și așa, Kosovo se gândește la 2030 ca o dată țintă la care ar putea adera la UE.

ADVERTISEMENT

”Suntem gata să punem Kosovo pe o nouă traiectorie”, a declarat Besnik Bislimi, primul viceprim-ministru al Kosovo responsabil cu integrarea europeană.

Conform Politico, procesul de aderare la UE e amplu și va necesita mulți ani de reforme, inclusiv economice și juridice. Rămâne marea problemă a faptului că independența acestui stat nu este recunoscută de cinci state membre UE, printre care România.

ADVERTISEMENT

Bislimi este conștient de acest aspect și de dificultăți, însă e decis ca țara sa să adere la UE în 2030, ca un obiectiv inițial.

”Uniunea Europeană nu va fi niciodată completă fără Balcanii de Vest”, a transmis oficialul kosovar. UE a fost sceptică în ultimii ani când a venit vorba de aderarea țărilor din Balcani, în special Serbia, însă războiul din Ucraina a schimbat lucrurile.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană se vede într-o postură ingrată, în care trebuie să aleagă integrarea în sânul său a unor țări problematice, care în caz contrar ar alege să intre în sfera de influență a Rusiei. În acest context, Uniunea Europeană s-a concentrat în ultimele luni mai mult spre situația din Balcanii de Vest, având în plan să integreze țările din zonă în Uniune, în ciuda faptului că acestea nu mai par atât de convinse că își doresc să adere la blocul comunitar.

Kosovo a prezentat drept principal argument pentru aderare ”populația sa tânără, cea mai entuziastă la care să se alăture”.

ADVERTISEMENT

”Sperăm să începem foarte curând acest proces important și intensiv de normalizare intermediară. Vom numi acest lucru un tratat de bază, un tratat care ar putea aduce o soluție la majoritatea disputelor dintre Kosovo și Serbia, dar nu înseamnă neapărat normalizarea deplină”, a transmis oficialul de la Priștina.

Kosovarii cred că un acord parțial cu Belgradul ar putea permite țării să adere la Uniunea Europeană, cu toate că independența sa nu va fi recunoscută de Belgrad.

”Cred că însăși ideea de a avea acest pas intermediar ar putea fi suficientă, pentru a arăta angajamentul părților față de acele țări sceptice – și pentru a le muta pe calea recunoașterii”, a concluzionat Bislimi.

ADVERTISEMENT