News

Schimb de focuri la granița dintre Kosovo și Serbia. Belgradul vrea să desfășoare militari în regiune

Serbia va cere NATO să-i permită desfășurarea de militari în regiunea de nord a Kosovo în urma escaladării tensiunilor în regiune
11.12.2022 | 11:05
Schimb de focuri la granita dintre Kosovo si Serbia Belgradul vrea sa desfasoare militari in regiune
Noi tensiuni la granița dintre Serbia și Kosovo. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Serbia va cere forțelor de menținere a păcii ale NATO să o lase să desfășoare militari și polițiști sârbi în Kosovo, deși consideră că nu există nicio șansă ca această cerere să fie aprobată, a declarat sâmbătă președintele Aleksandar Vucic.

Belgradul vrea să-și trimită militari în regiune

Vucic a declarat într-o conferință de presă la Belgrad că va face această cerere într-o scrisoare adresată comandantului forței NATO KFOR, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Comentariile lui Vucic au fost făcute după o serie de incidente între autoritățile kosovare și sârbii locali, care sunt majoritari în zonele de nord ale Kosovo, cu majoritate albaneză.

“Vom solicita comandantului KFOR să asigure desfășurarea de personal al armatei și poliției Republicii Serbia pe teritoriul Kosovo și Metohija”, a declarat Vucic într-o conferință de presă la Belgrad, precizând însă că nu își face “nicio iluzie” că această cerere va fi acceptată.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Belgrad va adopta în mod oficial documentul luni sau marți, a mai spus el.

Ar fi pentru prima dată când Belgradul a solicitat desfășurarea de trupe în Kosovo, în conformitate cu prevederile unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt războiului din 1998-1999, în care NATO a intervenit împotriva Serbiei pentru a proteja Kosovo, cu majoritate albaneză.

Rezoluția spune că Serbia poate desfășura până la 1.000 de militari, polițiști și funcționari vamali în locurile religioase creștin-ortodoxe, în zonele cu majoritate sârbă și la punctele de trecere a frontierei, dacă o astfel de desfășurare este aprobată de comandantul KFOR.

ADVERTISEMENT

În momentul în care a fost convenită, Kosovo era recunoscut la nivel internațional ca parte a Serbiei. Cu sprijinul Occidentului, Kosovo și-a declarat independența în 2008, o declarație nerecunoscută de Serbia.

Schimb de focuri la granița dintre Kosovo și Serbia

Sârbii din Kosovo și poliția din țară au făcut schimb de focuri de armă sâmbătă, după o explozie de tensiuni în partea nordică instabilă a țării.

ADVERTISEMENT

La începutul zilei, sârbii din nordul Kosovo au blocat principalele drumuri din regiune pentru a protesta împotriva arestării unui fost membru al poliției kosovare, care a demisionat luna trecută împreună cu alți etnici sârbi, transmite Reuters.

În contextul crizei din nordul majoritar sârb, președintele Kosovo, Vjosa Osmani, a anunțat sâmbătă că alegerile locale din această zonă vor fi amânate până la 23 aprilie. Alegerile fuseseră programate pentru 18 decembrie, dar sârbii au declarat că vor boicota scrutinul.

Poliția a declarat că blocada a oprit traficul și a fost nevoită să închidă două puncte de trecere a frontierei dintre Kosovo și Serbia. Ulterior, aceștia au declarat că au fost ținta unor focuri de armă în mai multe locuri din apropierea unui lac de la granița cu Serbia. Nu au existat rapoarte imediate cu privire la răniți.

“Unitățile de poliție, în legitimă apărare, au fost nevoite să răspundă cu arme de foc infractorilor care au fost respinși și au fugit în direcții necunoscute”, a declarat poliția într-un comunicat.

Poliția din Pristina a declarat că fostul polițist Dejan Pantic a fost arestat pentru că ar fi atacat marți birourile comisiei electorale, ofițeri de poliție și funcționari electorali.

Primarii sârbi din municipalitățile din nordul Kosovo, împreună cu judecătorii locali și aproximativ 600 de ofițeri de poliție, au demisionat luna trecută în semn de protest față de o decizie a guvernului de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto emise de Belgrad cu cele emise de Pristina.

“Serbia a dat instrucțiuni structurilor sale ilegale să instaleze baricade în nordul Kosovo. Belgradul poartă întreaga responsabilitate pentru orice escaladare”, a declarat pe Twitter Blerim Vela, șeful de cabinet al președintelui kosovar.

Anterior, poliția kosovară a arestat un alt sârb suspectat că a participat la un atac armat asupra unei patrule de poliție. Joi, un polițist a fost rănit într-un atac asupra unei patrule, după ce rândurile poliției din zonă fuseseră întărite cu ofițeri albanezi în urma demisiilor în masă.

Kosovo și Serbia și-au împărțit vina pentru ultima serie de incidente. Sursa principală a tensiunilor este declarația de independență a Kosovo din 2008. Serbia nu o recunoaște și încurajează minoritatea sârbă să rămână loială Belgradului. Sârbii reprezintă aproximativ 120.000 de persoane din populația de aproximativ 1,8 milioane de locuitori din Kosovo, care este în majoritate covârșitoare de etnie albaneză.

ADVERTISEMENT
Tags: