Sport

Kyros Vassaras, președintele CCA, recunoaște, fără echivoc, eroarea de la Chindia – Rapid: ”VAR a greșit”

Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras, s-a pronunțat în cazul golului anulat Rapidului, în partida cu Chindia, și a nominalizat autorul erorii.
11.10.2022 | 15:58
Kyros Vassaras presedintele CCA recunoaste fara echivoc eroarea de la Chindia  Rapid VAR a gresit
Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras, spune deschis că VAR a greșit atunci când a decis anularea unui gol al Rapidului în meciul cu Chindia Târgoviște. Foto: frf.ro
ADVERTISEMENT

După un start de SuperLiga cu destule faze controversate, Kyros Vassaras, șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, a realizat o analiză video având ca subiect implementarea protocolului VAR la meciurile din primul eșalon. Între fazele discutate este și cea în care rapidistul Albu a trimis mingea în poartă, la jocul Chindia – Rapid, 2-1. Iar verdictul a confirmat opinia exprimată și de FANATIK, că golul a fost perfect valabil.

”Decizia corectă era ca golul să fie validat”, este concluzia lui Vassaras

Faza la care facem referire s-a petrecut în minutul 19 al partidei Chindia Târgoviște – Rapid, din runda cu numărul 12 din SuperLiga. În acel moment, târgoviștenii conduceau cu 1-0.

ADVERTISEMENT

Alexandru Albu a trimis mingea în poartă, din mijlocul careului mic, după o lovitură de colț. Inițial, centralul și asistentul au validat golul, dar, după intervenția oficialilor VAR, reușita a fost anulată.

Decizia a fost contestată vehement, pe bună dreptate, de conducătorii Rapidului. ”Văd că VAR-ul scoate mingea din poartă”, a spus Victor Angelescu, finanțator al giuleștenilor.

ADVERTISEMENT

Iar acum, iată, Kyros Vassaras, confirmă, cu o analiză amănunțită, că a fost vorba despre o eroare. Și că decizia inițială era, așa cum precizam, cea corectă.

”Arbitrul decide greșit să schimbe decizia inițială”

”După o lovitură de colţ mingea intră în poartă. Atinsă de un atacant care nu se află în poziţie de ofsaid.

ADVERTISEMENT

Arbitrul şi asistentul validează golul, iar VAR verifică faza, ca în orice caz de gol marcat. Se identifică un alt atacant care se afla în poziţie de ofsaid când mingea a fost jucată de către coechipierul care a marcat.

În opinia VAR acest jucător atinge fundaşul în momentul în care mingea se află în interiorul suprafeţei de pedeapsă, înainte ca golul să fie marcat şi există un impact asupra apărătorului respectiv pentru că putea salva mingea.

ADVERTISEMENT

VAR sugerează o interpretare a arbitrului din teren pentru această fază. Arbitrul analizează incidentul, iar VAR oferă opiniile care l-au ghidat pentru o decizie din teren pentru ofsaid.

Arbitrul decide greşit să schimbe decizia iniţială pentru gol, afişând semnalul TV, şi apoi acordă o lovitură indirectă pentru ofsaid şi anulează golul. CCA consideră că decizia finală este greşită, iar decizia corectă era ca golul să fie validat.

Arbitrul şi asistentul au decis iniţial corect pentru un gol valid. VAR a intervenit greşit pentru că nu există o eroare clară şi evidentă a echipei de arbitraj pe terenul de joc”, a afirmat preşedintele CCA în analiza făcută arbitrajelor VAR, pentru frf.ro.

ADVERTISEMENT