News

La câți kilometri se schimbă distribuția. Ce se întâmplă cu mașina dacă se rupe cureaua

La câți kilometri se schimbă distribuția, de fapt. Este o informație pe care trebuie să o știe toți șoferii. Ce se întâmplă cu mașina dacă se rupe cureaua.
13.10.2023 | 21:00
La cati kilometri se schimba distributia Ce se intampla cu masina daca se rupe cureaua
La câți kilometri se schimbă distribuția. Foto: Daily Driven
ADVERTISEMENT

La câți kilometri se schimbă distribuția. Este o informație pe care trebuie să o știe toți șoferii. Ce se întâmplă cu mașina dacă se rupe cureaua.

La câți kilometri se schimbă distribuția

Această informație este una deosebit de importantă pentru că o astfel de problemă poate ajunge să facă foarte mult rău mașinii tale și chiar se poate distruge motorul.

ADVERTISEMENT

Cureaua de distribuție ar trebui schimbată după aproximativ 60.000 de km, spun specialiștii. Fiecare model de mașină are propriile recomandări de la producător în ceea ce privește schimbarea distribuției.

Tocmai de aceea, există și unele modele care au curele de distribuție de foarte bună calitate și poți fi schimbate chiar și după 200.000 de km.

ADVERTISEMENT

Un sfat foarte important de la specialiști este că această curea ar trebui verificată când facem schimbul de ulei. Dacă vedem că este deteriorată într-un fel, atunci ea trebuie schimbată rapid.

„Depinde foarte mult de calitatea curelei de distribuție. Unele se uzează mai repede și trebuie schimbate după 50.000-60.000 de kilometri, dar cele mai bune ajung la 190.000-200.000 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Cureaua ar trebui verificată de câte ori faci schimbul de ulei. Dacă prezintă crăpături, atunci e momentul să o înlocuiești”, a explicat mecanicul Robert Marin, conform ProMotor.

Dacă vorbim de o distribuție pe lanț, aceasta ar putea fi schimbată doar la câțiva ani sau chiar niciodată în unele cazuri.

ADVERTISEMENT

„În cazul distribuției pe lanț, poți merge o viață fără să îl înlocuiești. Dar, este important să verifici, la fel ca în cazul curelei, cât de uzat este. În general, după 150.000 de kilometri s-ar putea să fii nevoit să-l schimbi. Dar, la fel de bine poți ajunge la 500.000 de kilometri și lanțul să fie ok”, a mai explicat Robert Marin.

Ce se întâmplă cu mașina dacă se rupe cureaua

În situația în care cureaua de distribuție se rupe, atunci stăm în fața unei situații deosebit de riscante pentru mașină.

Sunt șanse foarte mari ca motorul să fie distrus. „O avarie totală”, spun, pe scurt, specialiștii.

„La multe dintre motoare, când se rupe distribuția, supapele din interiorul motorului se blochează. Acestea vor fi lovite de pistoane și fie se sparge pistonul, fie bielele, fie carterul sau baia de ulei. Practic, o avarie totală”, a explicat mecanicul.

ADVERTISEMENT