News

Cât e amenda pentru ITP expirat la mașină. Suma e uriașă

Amenda pentru ITP expirat la mașină e uriașă, astfel că toți șoferii ar face bine să nu sară peste Inspecția Tehnică Periodică din 2023.
11.10.2023 | 08:42
Cat e amenda pentru ITP expirat la masina Suma e uriasa
Cât e amenda pentru ITP expirat la mașină. Suma e uriașă. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Conform legii, conducătorii auto sunt obligați să efectueze periodic această verificare tehnică a mașinii la intervale definite de lege. Așadar, toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România sunt obligate să fie verificate tehnic, iar această procedură e denumită Inspecție tehnică Periodică (ITP).

Cât e amenda pentru ITP expirat la mașină

Conform Antena 3, șoferii pot circula cu ITP-ul expirat o perioadă foarte scurtă de timp, însă amenzile sunt uriașe pentru cei care abuzează de lege și încearcă să evite plata taxelor pentru o perioadă lungă de timp. Potrivit legii, înmatricularea autoturismului e suspendată automat când ITP-ul expiră.

ADVERTISEMENT

Așadar, de la acel moment conducătorul auto operează un vehicul care nu e înregistrat oficial, astfel că riscă să fie sancționat cu o amendă extrem de mare dacă e prins. Asta, pentru că legea prevede că amenda e între 1.305 lei și 2.900 de lei pentru conducerea unui autoturism fără inspecție tehnică valabilă.

Dacă autoturismul are suspendată înmatricularea amenda poate începe de la 2.900 de lei, deci e mult mai mare, și poate ajunge la 5.800 de lei. Mai mult, polițiștii vor suspenda automat dreptul de a conduce al șoferului, iar talonul și plăcuțele de înmatriculare vor fi reținute.

ADVERTISEMENT

Trebuie reținut că nu există, conform legii, nicio perioadă de grație când expiră ITP-ul, astfel că șoferii ar trebui să se asigure că au mereu vehicului cu ITP valabil, sau să riște câteva ore sau zile până în momentul în care reușesc să își facă această inspecție tehnică periodică.

Desigur, reînnoirea ITP-ului vine cu costuri, care variază în funcție de vechimea vehiculului. La fel variază și perioada în care trebuie reînnoit acest ITP. Așadar, pentru vehicule noi ITP-ul e valabil 3 ani de la achiziționare, pentru cele cu o vechime între 3 și 12 ani ITP-ul trebuie efectuat la fiecare doi ani, iar pentru vehiculele cu o vechime peste 12 ani ITP-ul trebuie reînnoit anual.

ADVERTISEMENT

Costul ITP-ului variaza între 100 și 250 de lei, în funcție de tarifele practicate de fiecare centru specializat, dar poate fi influențat și de tipul vehiculului. În medie, costul ITP-ului pentru un autoturism de dimensiune medie sau mică e de 150 de lei, conform specialiștilor din domeniu.

În România două din șapte mașini nu au ITP-ul făcut, astfel că fostul pilot de raliu Titi Aur trage un semnal de alarmă. “Fenomenul accidentelor auto e scăpat de sub control în România, iar autoritățile sunt imune la această situație. Practic, nu fac nimic. Doar Poliția Română face anumite care face anumite activități punctuale, dar nu este suficient.

ADVERTISEMENT

Nu suntem educați, nu suntem educați din școala generală, în timpul școlii de șoferi, iar după ce luăm permisul de conducere, nu se mai face nimic. Șoferii din România nu sunt educați, nu înțeleg pericolul și atunci nu respectă reguli de circulație, de conducere defensivă, de bun-simț. Merg cu mașina fără ITP, considerând că păcălesc pe cineva. Se ajunge să se dea șpagă ca să pleci cu mașina incorectă de la control. E ca și cum ai da șpagă să te sinucizi”, declara Titi Aur pentru TVR.

ADVERTISEMENT