Life

La ce detaliu trebuie să te uiți atunci când cumperi iaurt cu fructe. Mihaela Bilic: “Are calorii cât înghețata”

Ce detaliu trebuie să verifici atunci când cumperi iaurt cu fructe. Mihaela Bilic a explicat ce informații de pe etichetă e bine să iei în considerare.
30.01.2024 | 15:36
La ce detaliu trebuie sa te uiti atunci cand cumperi iaurt cu fructe Mihaela Bilic Are calorii cat inghetata
Ce trebuie să verifici atunci când cumperi iaurt cu fructe, conform Mihaelei Bilic. Sursa foto: Facebook, Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mihaela Bilic a dezvăluit ce detaliu trebuie să verifici atunci când cumperi iaurt cu fructe din comerț. Sunt anumite informații de pe etichetă care nu trebuie ignorate.

Mihaela Bilic a spus la ce detaliu e bine să te uiți atunci când cumperi iaurt. Ce apare pe etichetă

Iaurtul cu fructe este un aliment pe care mulți români îl achiziționează de la supermarket. Se găsește în diferite variante și arome, are un gust bun și conține, de multe ori, bucăți de fructe.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Mihaela Bilic a explicat cum trebuie să alegem, de fapt, iaurtul cu fructe cel mai potrivit. Specialista a spus că cele mai importante aspecte nu sunt conținutul de grăsime și numărul de calorii, ci cantitatea de zahăr din produs.

În industria alimentară sunt folosite împreună atât lactoza, care conține zahăr natural, cât și zahărul rafinat. Astfel, pe eticheta produselor va apărea cuvântul “zaharuri”.

ADVERTISEMENT

“Cum alegem iaurtul cu fructe? Ei bine, nu după conținutul de grăsime și nici după numărul de calorii, ci după cantitatea de zahăr care a fost adăugată. Cu cât mai puțin cu atât mai bine.

Se numește el iaurt cu fructe, dar de fapt este un iaurt cu zahăr și vreau să vă învăț cum să vă dați seama cât zahăr a fost adăugat în iaurt.

ADVERTISEMENT

Din păcate, industria alimentară pune laolaltă și lactoza (adică zahărul natural din lapte) și zahărul rafinat așa că voi pe etichetă o să vedeți cuvântul zaharuri”, a explicat Mihaela Bilic într-un clip video postat pe Facebook., în emisiunea Anchetă pe etichetă.

Cum se calculează cantitatea de zahăr din produs

Pentru a putea calcula cantitatea de zahăr rafinat adăugat în iaurt, se scad 3,5 grame (cantitatea de lactoză) din totalul zaharurilor ce apar pe etichetă. Cantitatea de zahăr rafinat adăugat produsului reprezintă diferența.

ADVERTISEMENT

Această diferență poate varia destul de mult între produsele existențe pe piață. Specialista a comparat cinci tipuri de iaurt pentru a dat exemple în acest sens.

“Orice tip de lapte are 3,5 grame de lactoză. Deci din gramele de zaharuri dați la o parte 3,5 și ceea ce rămâne este zahărul rafinat adăugat. Veți vedea că în funcție de sortiment, cantitatea de zahăr adăugat poate să varieze năucitor.

Avem aici un produs cu 6,5 grame de zaharuri. Dacă dăm 3,5 la o parte ne rămân 3 grame de zahăr rafinat adăugat. La cealaltă extremă avem un produs care are 14,3 grame de zaharuri, deci aproape 10 grame de zahăr rafinat adăugat.

Ce înseamnă 10 grame? Țineți cont că o linguriță de zahăr are 5 grame, așa că într-un astfel de produs aveți două lingurițe de zahăr la suta de grame de produs.

Noi îl numim iaurt cu fructe, dar el este mai degrabă o budincă, o șarlotă, un deșert. Are calorii cât înghețata”, a mai spus Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic le-a recomandat consumatorilor să opteze pentru un iaurt cu fructe ce conține o cantitate cât mai mică de zahăr adăugat. Este de preferat ca acesta să aibă sub 7 grame. În acest fel, iaurtul nu va fi bogat în calorii, ca un desert.

“Dragii mei, dacă vă doriți un iaurt cu fructe atunci mergeți pe o variantă cu cât mai puțin zahăr adăugat și asta înseamnă să nu depășească 7 grame de zaharuri pentru că altfel este budincă și un desert nu e egal un iaurt. Acum știți!”, a mai precizat nutriționistul.

ADVERTISEMENT