La ce etaj nu e bine să locuiești la bloc. Mulți locatari care stau în apartamente la bloc, nu știu că în timpul iernii, cei care locuiesc la un anumit etaj se supun unui pericol foarte des întâlnit, mai ales când vremea e rece.
Vorbim de poluarea produsă de mașinile lăsate să staționeze în fața blocurilor. Foarte mulți șoferi procedează în acest fel, în special iarna, atunci când valorile termice sunt scăzute. Ei lasă motoarele autoturismelor să se încălzească, iar apoi pleacă spre destinație.
Însă, specialiștii nu recomandă această practică, deoarece poate avea efecte negative asupra mediului. Mai mult, mașinile cu motoarele pornite în fața blocului pot afecta serios locatarii din imobile.
Dintre aceștia, cei care locuiesc la un anumit etaj au cel mai mult de suferit. Experții, citați de România TV, spun că cei care stau la primul și al doilea etaj aproape că nu sunt afectați, deoarece gazele toxice sunt calde și mai ușoare decât aerul rece.
Prin urmare, ele se ridică repede de la sol și se răcesc rapid. Rămân la o înălțime de circa 10 metri, ceea ce înseamnă că cei mai afectați sunt locatarii etajului trei, precizează sursa citată. Cei care locuiesc la etajele superioare, precum cinci, șase sau șapte nu sunt nici ei afectați.
Gazele toxice ajung mai sus, însă, diluația cu aerul proaspăt este intensă aici. Astfel, la peste 15 metri poluarea este de trei ori mai mică, iar impactul gazelor de eșapament ale mașinii este și el mai mic.
O altă problemă pentru locatarii blocurilor, din București, de această dată, o reprezintă lifturile vechi. Unele dintre acestea au peste 60 sau chiar peste 100 de ani. Problema este că în unele cazuri, piese de schimb pentru repararea acestora nu mai pot fi găsite.
Din această cauză, de-a lungul timpului au fost raportate zeci de incidente cu lifturile din Capitală. Unii dintre locatari preferă să nu le folosească și să urce pe scări. Problemele cele mai mari le au ascensoarele blocurilor ridicate înainte de 1989.
”Foarte vechi, se vede că e vechi. Mie mi-e frică să cobor cu el, într-adevăr mi-e frică, eu nu am coborât niciodată cu liftul, decât pe scări, de când sunt aici”, a transmis locatarul unui bloc din Capitală, pentru Observator.