Life

La ce oră e bine să bei cafeaua dimineața, de fapt. De ce nu e bine să o consumi imediat după trezire

La ce oră e bine să bei cafeaua dimineața, potrivit experților. Motivul pentru care nu e bine să o consumi imediat după ce te trezești.
30.10.2023 | 19:28
La ce ora e bine sa bei cafeaua dimineata de fapt De ce nu e bine sa o consumi imediat dupa trezire
La ce oră e indicat să bei cafeaua dimineața. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Cafeaua este băutura pe care multe persoane o consumă dimineața, dar la ce oră este bine să o bei? Cei mai mulți specialiști spun că aceasta nu trebuie consumată imediat după ce ne trezim.

La ce oră e bine să bei cafeaua dimineața. Intervalul orar recomandat de experți

Atunci când se trezesc, cele mai multe persoane se gândesc la micul dejun, dar și la ceașca de cafea de care se vor bucura. Această băutură oferă energie la început de zi, având un gust inconfundabil.

ADVERTISEMENT

Deși primul lucru pe care mulți îl fac este să bea cafea, s-ar putea ca aceasta să nu fie o idee prea bună. Potrivit experților, există un anumit moment în care e bine să bei această băutură. Nu este bine să o consumi imediat după trezire.

“Deși nu s-au făcut prea multe cercetări la om cu privire la interacțiunea dintre cafea, cortizol și ritmul circadian, știm destule despre fiecare în parte pentru a sugera că a aștepta puțin înainte de a bea prima ceașcă de cafea de dimineață este o idee bună”, a explicat Amanda Maucere, RD, dietetician de wellness de la Lung Health Institute, pentru Well+Good.

ADVERTISEMENT

Atunci când ne trezim, cortizolul este deja la un nivel ridicat. Din acest motiv, nu trebuie să consumăm cafea chiar la prima oră a dimineții, după cum arată specialiștii.

Potrivit ASAPScience, cel mai bun moment în care e bine să bei cafeaua este imediat după ce nivelurile de cortizol au ajuns la maxim. Orele 9:00 dimineața, dar și 12:00 – 13:00, precum și 17:30, sunt momentele cele mai bune în care să savurezi o ceașcă de cafea, după cum consideră experții.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, fiecare persoană are un stil de viață diferit. Astfel, pentru cei care lucrează în ture de noapte, de exemplu, ritmul circadian este diferit de cei care muncesc în timpul zilei. Specialiștii sunt de părere că e bine să mai aștepți puțin până când să bei prima cafea.

Efectele benefice ale cafelei

În afară de faptul că are un gust aromat, cafeaua are și câteva beneficii pentru sănătate. Aceasta îmbunătățește vigilența, te poate ajuta să te concentrezi mai bine și să ai o stare de spirit mai bună.

ADVERTISEMENT

Totodată, cafeaua are și efecte antioxidante și antiinflamatorii, după cum arată Nina Riggins MD, PhD, director al Headache and Traumatic Brain Injury Center de la University of California San Diego și membru al Asociației Americane de Neurologie.

Mai mult, consumul moderat de cafea poate să reducă riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative, precum bolile Alzheimer și Parkinson. S-a ajuns la o astfel de concluzie potrivit unei analize din 2017 din Archives of Medical Science, notează radiodcnews.ro.

Cafeaua poată fi băută cum vrei, în funcție de preferințe. Se poate adăuga lapte, care este indicat numai dacă nu ai intoleranță la lactoză. De altfel, există mai multe băuturi pe bază de cafea.

ADVERTISEMENT
Tags: