Life

La ce riscuri te expui dacă dormi mai mult de 11 ore pe zi. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Câte ore este recomandat să dormi, de fapt, pe zi. La ce pericole îți supui organismul dacă nu ții cont de aceste detalii.
09.02.2024 | 10:49
La ce riscuri te expui daca dormi mai mult de 11 ore pe zi Specialistii trag un semnal de alarma
Câte ore de somn sunt recomandate pe zi. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Pentru un stil de viață echilibrat și un organism sănătos, specialiștii recomandă o odihnă corespunzătoare. Somnul este unul dintre principalii factori care contribuie la bunăstarea organismului și la funcționarea lui în parametri normali. Însă, pentru a te asigura că te odihnești cu adevărat și nu doar dormi, este important să ții cont de anumite detalii.

Care este cea mai bună oră pentru a merge la culcare

Somnul în sine, precum și intervalul în care este cel mai bine pentru ca organismul să se odihnească au fost mereu subiecte intens discutate. Părerile sunt împărțite, dar, un lucru este cert. Și anume, faptul că sănătatea organismului este influențată de calitatea somnului.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe, din cauza ritmului alert de zi cu zi și din cauza stresului, somnul ajunge să fie periclitat. Multe persoane simt că, deși dorm suficient, nu sunt deloc odihnite. Însă, cum știi dacă dormi suficiente ore într-o zi?

Ei bine, specialiștii sunt de părere că somnul nu ar trebui să dureze mai mult de 11 ore. În ciuda faptul că odihna este benefică, aceasta poate deveni și periculoasă dacă nu se respectă anumite intervale de timp.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor, cercetătorii au fost focusați pe a găsi legătura dintre somn și anumite afecțiuni ale corpului. Se pare că acestea chiar există și sunt mult mai notabile la persoanele care tind să doarmă foarte mult.

Majoritatea persoanelor cred că, cu cât dorm mai mult, cu atât organismul este mai fericit. Ei bine, realitatea este cu totul și cu totul alta. Contrar așteptărilor, prea mult somn poate deveni dăunător.

ADVERTISEMENT

Prea mult somn te poate îngrășa cu până la două kilograme

Persoanele care aleg să meargă la culcare după ora 23 seara sunt predispuse la îngrășare. Specialiștii spun că fiecare oră care se scurge după 23 contribuie la luarea kilogramelor în plus.

După ora 23, indicele de masă corporală înregistrează o anumită creștere. De obicei, acesta este cuprins între 0.1 și 0.3, iar explicația este una foarte logică. În acest interval de timp, spun cercetătorii, metabolismul intern se află în pauză.

ADVERTISEMENT

”Dacă mergem să dormim după 11 noaptea, pentru fiecare oră după această oră, vedem creșterea în greutate între unu și două kilograme pe termen lung. După ora 23:00, pentru fiecare oră ulterioară în care te culci, indicele de masă corporală (IMC) crește între 0,1 și 0,3, indiferent de câte ore dormi”, a spus un specialist, potrivit playtech.ro.

De asemenea, oamenii de știință susțin că un alt factor perturbator al odihnei corecte este telefonul. În general, persoanele care merg la culcare târziu sunt dependente de telefon și stau mereu cu ochii lipiți de ecran. Din această cauză, organismul este lipsit de melatonină și apar fluctuațiile de greutate.

Înainte de a merge la somn, este foarte important să aveți grijă și la alimentele pe care le consumați. Dacă vreți să vă odihniți eficient, este recomandat să evitați mesele grele, alimentele procesate sau pe cele bogate în grăsimi. În schimb, puteți merge la sigur cu o salată plină de vitamine pe care organismul o digeră repede.

ADVERTISEMENT
Tags: