Life

Alimentele pe care trebuie să le eviți dacă nu vrei să ai insomnii. Mulți români le consumă, fără să cunoască efectele lor

Legătura uimitoare dintre dietă și calitatea somnului. Lista de alimente nocive care provoacă stări de insomnie și apnee obstructivă
23.01.2024 | 16:16
Alimentele pe care trebuie sa le eviti daca nu vrei sa ai insomnii Multi romani le consuma fara sa cunoasca efectele lor
Lista de alimente care provoacă insomnii. Sursa foto: Pixabay, Freepik
ADVERTISEMENT

Între regimul alimentar și modul în care o persoană se odihnește există o legătură strânsă. Ceea ce consumăm zi de zi ne influențează pe mai multe planuri, în special, în ceea ce privește calitatea somnului. Dacă nu vrei să te confrunți cu insomnii în fiecare seară, trebuie să stai departe de o serie de alimente.

Ce trebuie să faci pentru a avea un somn de calitate

Alimentația și stilul de viață au reprezentat mereu subiecte de interes pentru cercetători. De-a lungul timpului, s-au efectuat mai multe studii pentru a afla legătura dintre disciplina alimentară și bunăstarea generală.

ADVERTISEMENT

Între tiparele alimentare și modul în care o persoană se odihnește există o legătură puternică. Tocmai de aceea, se întâmplă, de multe ori, ca după ce ai băut o cafea după orele 20 să fii încă treaz la ora 2 dimineața.

Această corelație a fost studiată de Erica Jansen, iar concluziile la care a ajuns au fost publicate pe site-ul sciencealert.com. Aceasta a stabilit un eșantion divers și a analizat dietele persoanelor respective și modul în care este afectat somnul lor.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost realizat în Statele Unite ale Americii, așa că primele concluzii au vizat persoanele din acel teritoriu. Erica Jansen a ajuns la un rezultat deloc fericit pentru eșantionul ei. Și anume, faptul că multe persoane suferă de apnee obstructivă sau de insomnie din cauza alimentelor pe care le consumă.

Apneea și insomnia au apărut cel mai des în cazul persoanelor care consumau multe alimente bogate în grăsimi procesate. Pentru că nu aveau deloc incluse în meniul lor zilnic fructele și legumele, persoanele respective aveau și o calitate a somnului mult mai proastă.

ADVERTISEMENT

Alimentele care alterează calitatea somnului și care duc la insomnii sau apnee

După o perioadă îndelungată de studiu, Erica Jansen și colegii ei au ajuns la concluzia că persoanele care neglijează alimentația se confruntă cu un somn haotic. În special, cele care nu consumă suficiente leguminoase, cereale integrale sau fructe. Tot această categorie de persoane avea și cea mai mică durată de somn.

La polul opus, pentru a sublinia și mai mult legătura dintre consumul de legume și fructe și un somn odihnitor, Erica Jansen a mai realizat un studiu. De data asta, a urmărit 1.000 de tineri a căror dietă era echilibrată și a vrut să vadă cum este influențat somnul lor.

ADVERTISEMENT

Studiul s-a întins pe durata a trei luni, iar după acest interval, s-a observat o îmbunățire considerabilă a calității somnului. Având în vedere aceste rezultate, Erica și echipa ei a ajuns la concluzia că există în mod real o conexiune între alimentație și odihnă.

Pentru a avea un somn odihnitor, există o mai multe alimente care trebuie evitate cu orice preț. Cap de listă sunt preparatele care conțin grăsimi saturate, precum cartofii prăjiți sau burgerii.

La fel de nociv pentru calitatea somnului este și alcoolul. Deși, inițial, ajută la instalarea stării de somn, acesta poate cauza mai multe treziri de-a lungul serii. În aceeași categorie intră și cafeaua, mai ales dacă este consumată cu mai puțin de șase ore înainte de somn.

Pentru a nu se confrunta cu insomnii sau cu un somn de slabă calitate, Erica Jansen a recomandat tuturor apelarea la dieta mediteraneană. Aceasta a fost numită de 7 ori la rând cea mai bună dietă din lume datorită beneficiilor pe care le are asupra organismului.

ADVERTISEMENT
Tags: