News

Va crește vârsta de pensionare în România? Răspunsul ferm dat de ministrul muncii, Marius Budăi

Ministrul muncii, Marius Budăi, a venit cu noi precizări în privința subiectului extrem de sensibil legat de vârsta de pensionare în România. Ce garanții oferă oficialul Guvernului.
16.08.2022 | 23:57
Va creste varsta de pensionare in Romania Raspunsul ferm dat de ministrul muncii Marius Budai
Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. Precizările ministrului muncii, Marius Budăi. Sursa foto :colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare a fost și este un subiect extrem de sensibil în România. Multe zvonuri s-au perindat în ultimele luni legate de o creștere a acesteia. Marius Budăi, ministrul muncii, liniștește populația.

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. Precizările ministrului muncii, Marius Budăi

Prezent marți seară la un post de televiziune, ministrul social-democrat a spus că, în prezent, prioritatea Guvernului este majorarea pensiilor.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește recalcularea mult așteptată a pensiilor, acest proces va mai dura cel puțin un an.

Referindu-se la vârsta de pensionare, Marius Budăi a garantat că aceasta nu va crește atâta timp cât el este în funcție la instituție.

ADVERTISEMENT

”Exclus așa ceva (n.r. ca vârsta de pensionare să crească) cât timp eu voi fi ministru.

Am spus-o de la început că noi, PSD, nu trebuie să punem carul înaintea boilor și trebuie să ne ocupăm mai întâi de creșterea speranței de viață, în special a speranței de viață sănătoasă și abia ulterior, peste ani de zile, să începem o discuție onestă cu cetățenii României”, a declarat Budăi, marți, pentru Realitatea PLUS.

Ce se întâmplă cu digitalizarea dosarelor de pensie

Marius Budăi a mai spus, marți seara, că digitalizarea dosarelor de pensie este în grafic. Conform acestuia, în ordinul de ministru este prevăzută chiar și o prelungire a termenului până în septembrie 2023.

ADVERTISEMENT

”Nu este un proces de recalculare, ci unul de preluare și informatizare, de preluare din dosarele informatice vechi a dosarelor care au fost lucrate în mare parte pe legea 19, mai ales, pentru că acolo s-a lucrat într-un program informatic vechi.

În gândirea și construcția legii 127 trebuie să separăm stagiile de cotizare contributivă față de stagiile de contribuție asimilate /contribuție și atunci trebuie să preluăm manual în programul informatic, este o preluare de date, o evaluare a dosarelor, astfel încât să avem separate scorurile cu caracter permanent de cele care nu au avut caracter permanent”, a precizat ministrul.

ADVERTISEMENT

Budăi a mai punctat faptul că el și echipa sa ministerială își doresc rezolvarea inechităților din sistem. Acest lucru, spune ministrul, implică și majorarea pensiilor mici în viitor.

ADVERTISEMENT