News

La furat de lemn în familie. Pădurar condamnat pentru că a favorizat ”activitățile” soției

Un pădurar din județul Alba a fost condamnat la închisoare pentru că i-a permis soției să fure lemn. Totuși rămâne în funcție
02.04.2023 | 21:05
La furat de lemn in familie Padurar condamnat pentru ca a favorizat activitatile sotiei
Procurorii au reușit să documenteze 36 de avize emise ilegal Sursa foto: Poliția Română
ADVERTISEMENT

Bărbatul, angajat la Ocolul Silvic Muntele Mare, Sat Poșaga De Jos, județul Alba, a fost condamnat de Judecătoria Câmpeni la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

Pădurar condamnat pentru că i-a permis soției să fure lemn

Mai precis, din fondul forestier pe care trebuia să îl păzească, bărbatul și-a dat lui și soției sale zeci de avize pentru exploatarea de material lemnos. Lemnul era apoi vândut mai departe sau folosit în scop personal.

ADVERTISEMENT

Soția pădurarului a primit zeci de avize de însoțire pentru exploatarea de material lemnos din pădure. Anchetatorii au probat nu mai puțin de 36 de avize emise în perioada 2019-2022.

”În cuprinsul actului de sesizare se reţine că inculpatul în calitate de pădurar la Ocolul Silvic Muntele Mare, având astfel de calitatea de funcţionar public, în perioada 18.12.2019 – 26.07.2022 a încălcat dispoziţiile art. 40 din OUG 59/2000, respectiv a emis un număr de 36 de avize de însoţire primare de material lemnos în beneficiul său şi al soţiei. (…)

ADVERTISEMENT

În perioada 18.12.2019 – 26.07.2022 a încălcat dispoziţiile art. 40 din OUG 59/2000, respectiv a emis un număr de 36 de avize de însoţire primare de material lemnos în beneficiul său şi al soţiei, în calitate de pădurar la Ocolul Silvic Muntele Mare SRL, având calitatea astfel de funcţionar public, în condiţiile în care interesele sale patrimoniale şi ale soţiei puteau influenţa deciziile pe care trebuia să le ia în exercitarea funcţiei de pădurar, întrucât fondul forestier se afla în paza sa, totodată inventariind materialul lemnos, emiţând avize de însoţire şi fiind beneficiarul materialului lemnos alături de soţie, în unele situaţie chiar făcând transportul, materialul lemnos fiind comercializat de către inculpat către diverşi clienţi de pe raza județelor Alba, Mureş şi Cluj”, se arată în motivarea instanței, citată de Alba24.ro.

Acord de recunoaștere contra unei pedepse mai ușoare

”Cele 36 avize de însoţire primare au fost emise din din fondul forestier proprietate a Composesoratului Segagea – Orăşti – Poşaga de Sus, a Parohiei – Catolică Poşaga de Sus Segagea, a Parohiei Ortodoxe Segagea Poşaga, respectiv proprietate a inculpatului  şi a soţiei acestuia.

ADVERTISEMENT

Fondul forestier din care au fost emise cele 36 avize, menţionate mai sus, se află în paza inculpatului, se arată în motivarea instanței, citată de Alba24.ro.

Bărbatul a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii, care a fost admis de Judecătoria Câmpeni în 14 martie 2023. Acest tip de acord îi permite atât obținerea unei pedepse ușoare, dar și păstrarea funcției de pădurar.

ADVERTISEMENT

Pădurarul a fost condamnat la 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane. S-a dispus amânarea aplicării pedepsei stabilind un termen de supraveghere de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii.

ADVERTISEMENT