News

Lacul din România care e plin de gunoaie. Peștele prins aici nu e bun de mâncat

„Marea” de deșeuri din lacul de acumulare de pe Olt. Autoritățile nu pot curăța gunoaiele din cauza unei probleme grave
31.03.2024 | 22:37
Lacul din Romania care e plin de gunoaie Pestele prins aici nu e bun de mancat
Alarmă în Olt. Lacul de acumulare este plin de gunoaie, iar autoritățile nu pot curăța deșeurile. Sursa foto: Colaj foto / Captură video / Observator
ADVERTISEMENT

Peisajul lacului de acumulare de pe râul Olt, lângă Voila, este umbrit de o mare de deșeuri, majoritatea fiind din plastic, care continuă să se strângă. Cu toate acestea, autoritățile nu pot curăța lacul din cauza unei probleme care ar crea un dezastru.

Lac plin de gunoaie în Olt

Autoritățile afirmă că se va interveni pentru curățarea apei, dar există o problemă și mai gravă, potrivit Observator. Se pare că albia barajului este colmatată, iar în cazul precipitațiilor abundente, există riscul inundării întregii zone înconjurătoare.

ADVERTISEMENT

Locuitorii din zonă s-au obișnuit să vadă lacul de acumulare de pe Olt transformându-se, de la un an la altul, într-o adevărată groapă de gunoi. Cei mai mulți pescari evită să privească către baraj când se duc la pescuit pentru a se relaxa.

„Nu e o rușine pentru zona asta. E o rușine pentru toate zonele de pe Olt. Se aruncă, nu se curăță”, spune un bărbat care pescuiește în zonă pentru Observator.

ADVERTISEMENT

„Aşa arată de câţiva ani buni, pentru că nimeni nu se îngrijeşte de lacul ăsta. Noi plătim taxă, să pescuim, dar ne încurcă”, a mai adăugat un alt localnic.

Pescarii continuă să prindă pește din zonă

Cu toate că peisajul este deplorabil, pescarii tot vin să prindă pești. Deșeurile nu reprezintă doar o problemă ecologică, ci și una de sănătate publică. Peștele care este prins în aceste ape ingerează particule de plastic, care ulterior pot ajunge în corpul uman.

ADVERTISEMENT

„La un moment dat se pot inunda tot ceea ce înseamnă zonele din împrejurul râului Olt. E o cantitate mare de deşeuri, datorată în principal gradului de colmatare al tot ceea ce înseamnă luciul de apă al acestui baraj.

Societatea Hidroelectrica, cea care administrează barajul deja a demarat iniţiativa de a reabilita şi colmata tot ceea ce înseamnă acest luciu de apă al Oltului”, a declarat Cătălin Văsii, prefect de Braşov, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Barajul de la Voila, situat în aval de Făgăraș, a fost construit în 1989 și este administrat de Societatea Hidroelectrica. Acesta se confruntă cu o problemă semnificativă de colmatare a albiei, ceea ce îi afectează capacitatea de a preveni inundațiile în cazul unor viituri pe râul Olt.

ADVERTISEMENT
Tags: