Sport

Laila Ali, o carieră fără eşec şi un motto transformat în legendă: ”Fii tu însuți. Schimbă lumea!”

24 de victorii în tot atâtea lupte. Și 21 dintre acestea prin KO. Un bilanț care a transformat-o pe Laila Ali, fata regretatului Muhammad Ali, într-o legendă a boxului mondial.
24.08.2022 | 14:07
Laila Ali o cariera fara esec si un motto transformat in legenda Fii tu insuti Schimba lumea
Laila Ali, alături de tatăl său, legendarul Muhammad Ali, la confruntarea câștigată prin KO, contra lui Erin Toughill, în 2005. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cu siguranță, dacă era băiat, Muhammad Ali îi dădea, încă de la început, acceptul de a boxa. Căci opinia genialului luptător a fost mereu că ringul este pentru bărbați. Laila Ali însă nu l-a ascultat. Și, pentru istoria sportului, se poate spune că decizia sa a fost cea bună.

”Nu o face, nu este pentru tine, nu este pentru femei. Iar oamenii se vor lupta cu tine de 10 ori mai determinați știind că ești un Ali”, i-a spus tatăl Lailei

A părăsit competițiile neînvinsă, după 24 de confruntări. Și a deținut titlurile feminine super mijlocii WBC , WIBA , IWBF și IBA. Ca și titlul IWBF la categoria grea ușoară. O legendă pentru boxul feminin.

ADVERTISEMENT

Laila Ali s-a născut în prag de An Nou. Pe 30 decembrie 1977. Era fiica a celei de-a treia soții a lui Muhammad Ali, Veronica Porché, și al 8-lea copil al campionului.

Mărturisește că în copilărie nu înțelegea aerul magic care-l înconjura pe tatăl său. ”De câte ori ieșeam, lumea se aduna buluc în preajma sa. Mi-aduc aminte chiar că de câteva ori s-a oprit și traficul. 

ADVERTISEMENT

Nu pricepeam prea bine de ce. Însă era ca și cum îl aveam pe Superman ca tată. Lumea parcă spunea, ok, iese, zboară și salvează lumea”, declara, într-un interviu, Laila.

Apoi a auzit, în mod repetat, poveștile despre incredibilele confruntări ale cărui protagonist a fost. Dar nu era interesată de sport. Cu atât mai puțin de box. A preferat să îi împrumute filosofia pentru viață.

ADVERTISEMENT

Un adevărat mentor

Într-un interviu acordat după ce tatăl său s-a stins, în 2016, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu boala Parkinson, Leila mărturisea pentru ”People”.

”Toată viziunea mea asupra vieții este credința mea în mine, credința mea în ceilalți oameni, înțelegerea mea că toți suntem conectați. Dar și smerenia pe care o am față de alte ființe umane.

ADVERTISEMENT

Și totul este înrădăcinat în mine de la tatăl meu. Care mi-a spus întotdeauna: Nu călca niciodată pe alții pentru a merge înainte. Am senzația că există suficient spațiu pentru ca toată lumea să aibă succes în viață”, spunea Laila Ali.

Pentru a continua. ”Cu siguranță, tot ceea ce a însemnat el mi-a modelat modul în care privesc lumea, oamenii. Și în care îmi ghidez viața. Trebuie să te întrebi mereu: Ce faci pentru a schimba lumea?

Cum îți folosești atuurile pentru a face diferența? Reușești să îi înalți pe cei din jur? Ești un model bun pentru copii?

A căuta răspunsuri la aceste întrebări, zi de zi, este extrem de important pentru mine. Și am convingerea că este rodul exemplului pe care l-a dat tatăl meu, prin tot ceea ce a făcut.

Și a temeliei pe care mi-a sugerat să-mi construiesc viața. Cu siguranță mă face să mă străduiesc permanent să caut excelența. Iar atunci când reușesc, mă simt mândră și îmi spun: Da, avem același ADN.”

Inspirația pentru a intra în lumea boxului

A început să lucreze devreme. La 16 ani era deja manichiuristă. Iar mai apoi, după ce a obținut o diplomă în business, la Colegiul Santa Monica, și-a deschis propria afacere.

Apoi, la 18 ani, a văzut-o boxând pe Christy Martin. ”Până atunci nu mă gândisem să calc pe urmele tatălui meu. Nici măcar să fiu sportiv. Căci despre box, auzisem mereu, acasă, de la el, că nu este pentru femei.

Atunci însă, ceva s-a schimbat. Mi-a trecut prin minte să devin profesionistă. Însă, gândul s-a cristalizat în timp. Apoi, am început să merg, pe furiș, la sală.

Doream să văd dacă pot face asta. Dacă am talent. Și abia apoi să-l anunț pe tatăl meu”, povestește Laila.

A probat, acolo, în antrenamente, că a moștenit talentul tatălui. Iar mai apoi, își anunța public ecizia de a deveni boxer profesionist într-un interviu acordat la ”Good Morning America cu Diane Sawyer”.

Muhammad Ali n-a fost deloc fericit. I-a reamintit, din nou, că boxul nu este pentru femei. ”Nu o face, nu este pentru tine, nu este pentru femei. Iar oamenii se vor lupta cu tine de 10 ori mai determinați știind că ești un Ali”, i-a spus.

Și a avertizat-o: ”Ei bine, ce se întâmplă dacă ești învinsă și toți ochii sunt pe tine? Te vor răni cu criticile lor”.

Laila nu a renunțat însă. A rămas fidelă principiului său. ”Fii tu însuți. Schimbă lumea”. Și i-a spus: ”Te respect, tată, dar deja m-am hotărât. Iar dacă sunt doborâtă, mă voi ridica la fel ca și tine”.

O carieră fără eșec

Primul meci pentru Laila Ali a fost pe 8 octombrie 1999, împotriva lui April Fowler din Michigan City, Indiana. Avea doar 21 de ani și și-a învins adversara, prin KO, în chiar prima rundă.

După ce a câștigat din nou cel de-al doilea meci prin knockout, Laila a continuat să boxeze. Cu succes. Și a adunat o serie de 9 victorii la rând.

A fost momentul în care fanii boxului și-au exprimat dorința de a o vedea înfruntându-se într-un ring de box cu fiica lui George Foreman, Freeda Foreman, sau a lui Joe Frazier, Jacqui Frazier-Lyde. Fetele celor mai mari adversari ai tatălui ei.

În seara zilei de 8 iunie 2001, Laila Ali și Jacqui Frazier s-au întâlnit în cele din urmă. Lupta a fost supranumită Ali/Frazier IV, aluzie la celebra trilogie a taților lor. Și a fost primul meci vedetă, transmis în sistem pay-per-view, în care se înfruntau două femei.

Ali a câștigat printr-o decizie majoritară a judecătorilor în opt runde (79–73, 77–75, 76–76). Frazier-Lyde a părăsit ringul cu un ochi umflat, în timp ce Ali avea o claviculă stângă fracturată și nasul însângerat.

A continuat apoi seria de victorii. Shirvelle Williams, Suzette Taylor, Valerie Mahfood, inspirația ei, Christy Martin, Nikki Eplion, Monica Nunez, Gwendolyn O’Neil, Cassandra Geiggar, Erin Toughill, Åsa Sandwell, Shelley Burton.

Între timp, tatăl său își schimbase radical opinia. ”Mi-a spus că își cere scuze și că a greșit și că… era mândru de mine, iar asta ne-a făcut să plângem pe amândoi”, își amintește ea.

În fine, pe 2 februarie 2007, ea a învins-o din nou pe Gwendolyn O’Neil în ceea ce a fost ultimul ei meci profesionist. S-a retras cu un palmares, așa cum aminteam, de 24 de succese, dintre care 21 prin KO.

Un om de afaceri de succes, dar și personalitate publică

N-a mai urcat în ring și s-a concentrat pe cariera sa în afaceri. În plus, este o prezență constantă în showbiz, dar și, precum regretatul Muhammad Ali, o personalitate publică extrem de activă în a sprijini cauze nobile.

Și nu singură, ci împreună cu cei doi copii ai săi, Curtis, născut în august 2008, și Sydney (aprilie 2011), dar și cei trei pe care soțul său, fostul jucător NFL Curtis Conway, îi are din prima căsătorie.

”Să-ți pese și să-i ajuți pe ceilalți a fost întotdeauna important pentru mine. Din păcate, vedem atât de mult dezbinare și atât de mulți oameni care suferă în întreaga lume.

Trebuie să schimbăm lucrurile. Și să începem în familie, cu copiii noștri. Dacă oamenilor le-ar păsa mai mult și ar avea mai multă compasiune, atunci unele dintre crizele cu care ne confruntăm sigur ar dispărea”, spune Laila Ali.

ADVERTISEMENT