Life

Ce e bine să faci de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Alimentul care nu trebuie să lipsească de la masă

Duminică, 14 noiembrie 2021, este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Află ce e bine să faci în această zi și ce aliment nu trebuie să lipsească de la masă.
13.11.2021 | 16:07
Ce e bine sa faci de Lasatul Secului pentru Postul Craciunului Alimentul care nu trebuie sa lipseasca de la masa
Obiceiuri de Lăsatul Secului Pentru Postul Crăciunului. Ce aliment nu trebuie să lipsească de la masa de sărbătoare. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului este pe 14 noiembrie 2021, cu o zi înainte de intrarea în post. Creștinii ortodocși sărbătoresc alături de familie sau de prietenii apropiați.

De la masă nu lipsesc ciorba, fripturile, plăcintele și vinul, potrivit tradiției. Află care este alimentul pe care trebuie neapărat să-l consumi la masa de Lăsatul Secului.

ADVERTISEMENT

Ce e bine să faci de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului

Ziua de 14 noiembrie este una extrem de importantă pentru creștinii ortodocși. În această zi pică Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, astfel că trebuie respectate o serie de tradiții și obiceiuri.

O tradiție importantă ține de masa de sărbătoare din această zi. Masa trebuie așezată la răsărit, lângă icoană, iar fața de masă trebuie să fie albă. Din mijlocul ei nu trebuie să lipsească pâinea cu sarea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în această zi se fac plăcinte cu brânză, se mănâncă friptură și se bea vin la masa de sărbătoare.

Există și superstiții legate de Lăsatul Secului. Se spune că dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, atunci iarna va fi una grea și geroasă. Dacă pieptul e slab, iarna va fi blândă, iar vara rodnică.

ADVERTISEMENT

Se spune că ușile și ferestrele caselor, dar și porțile gospodăriilor trebuie unse cu usturoi pentru ca spiritele rele să fie alungate. Acestea se alungă și cu zgomote și împușcături, mai spune tradiția.

Obiceiurile diferă în funcție de zonă. De exemplu, în Bucovina se spune că cei care muncesc cu o zi înainte de începutul Postului Crăciunului vor atrage energii negative asupra lor.

ADVERTISEMENT

Oamenii trebuie să spele bine toate vasele și să se lase la scurs cu gura în jos pentru a se feri de primejdii în anul următor.

Resturile rămase după masa de Lăsatul Secului trebuie strânse cu atenție, apoi mărunțite și aruncate spre cer. Se spune că acestea vor fi luate de păsările cerului, care nu vor strica recolta din anul următor, în semn de mulțumire.

Ce se face în timpul Postului Crăciunului

Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și durează până pe 24 decembrie. Credincioșii care postesc nu vor consuma preparate de origine animală (carne, brânză și ouă).

În zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncarea fără ulei și fără vin. Marțea și joia este dezlegare la untdelemn și vin. În zilele de sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie inclusiv, este dezlegare la untdelemn, pește și vin.

Dacă este zi marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, atunci credincioșii au dezlegare la pește.

Prima zi cu dezlegare la pește este sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică (21 noiembrie). Urmează Sfântul Andrei (30 noiembrie), Sfântul Nicolae (6 decembrie), Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei (13 decembrie). Ultima zi cu dezlegare la pește este pe data de 18 decembrie.

În Ajunul Crăciunului se poate mânca doar seara. Se pot consuma doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină sau poame.

ADVERTISEMENT