News

Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO procesul împotriva României. Klaus Iohannis, atac la adresa PSD

05.05.2020 | 16:20
Laura Codruta Kovesi a castigat la CEDO procesul impotriva Romaniei Klaus Iohannis atac la adresa PSD
ADVERTISEMENT

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat la CEDO procesul împotriva României.

UPDATE, ora 16:20. Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat PSD după ce Laura Corduţa Kovesi a câştigat la CEDO procesul împotriva României. Primul om în stat a criticat şi Curtea Constituţională care a aprobat decizia de revocare a lui Kovesi a Ministrului Justiţiei de atunci, Tudorel Toader.

ADVERTISEMENT

 “Astăzi CEDO a decis ca doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale, în urma deciziei CCR de revocare a sa din funcţia de procuror şef al DNA. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, Curtea Constituţională a decis revocarea sa din funcţie la propunerea unui ministru de foarte tristă amintire.

O asemenea decizie fără precedent nu poate rămâne fără consecinţe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate, e şi mai puternic zdruncinată. CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu numai decizia legată de revocare, dar şi deciziile luate în considerarea unor simple declaraţii, fie ele şi politice.

ADVERTISEMENT

Hotărârea CEDO arată cât de necesară e o reformă la nivel constituţional. Parlamentul actual, dominat de partidul care a patronat revocarea din funcţie a doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor.

Nu mă aştept ca PSD să se grăbească să înfiinţeze o comisie parlamentară pentru a ancheta de ce a fost posibil acest lucru. Dar nu mă îndoiesc că românii vor sancţiona PSD prin vot pentru aceste acţiuni extrem de grave”

ADVERTISEMENT

Declaratii de presa Klaus Iohannis

Posted by Fanatik News on Tuesday, May 5, 2020

Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO procesul împotriva României

În procesul câștigat de Laura Codruța Kovesi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, în unanimitate, că acesteia i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare atunci când a fost demisă de la conducerea DNA.

”Aplicantul şi-a exprimat opiniile şi criticile cu privire la reformele legislative ce au afectat sistemul judiciar, cu privire la aspectele ce au privit funcţionarea acestui sistem şi cu privire la competenţele procurorului de a ancheta infracţiuni de corupţie, toate acestea reprezentând lucruri de interes public”, se arată în decizia CEDO.

ADVERTISEMENT

Curtea a considerat că poziţia şi afirmaţiile aplicantului, ce se încadrează în contextul dezbaterii publice cu privire la lucruri de interes general, necesită un înalt grad de protecţie a dreptului acesteia la liberă exprimare şi un control strict al oricărei interferenţe cu acest drept din partea autorităţilor.

Kovesi a ajuns între timp procuror șef european

”Ţinând cont de importanţa fundamentală a libertăţii de exprimare în problemele de interes public, Curtea consideră că revocarea aplicantului din poziţia de procuror şef al DNA nu a urmărit niciun interes legitim prevăzut sub articolele 10 şi 2”, se mai scrie în decizie.

Mai mult, îndepărtarea nu a fost o măsură necesară într-un stat democratic, aşa cum prevăd excepţiile din articolele menţionate. Prin urmare, Curtea a considerat că a fost o încălcare a Articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

La sfârșitul anului 2018, Laura Codruţa Kovesi a făcut o plângere către CEDO în care contesta modul în care a fost revocată din funcţie. Cererea a trecut rapid de procedura de filtru.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA în 9 iulie, în urma unei decizii a Curții Constituționale. Ea nu a cerut despăgubiri statului român, însă efectele aceste decizii CEDO trebuie să fie aplicate pe viitor de statul român atunci când revocă un magistrat dintr-o funcție înaltă.

Laura Codruța Koveși a devenit de procuror șef european în septembrie 2019. Fosta șefă a DNA a primit nu mai puțin de 17 voturi din cele 22 posibile și a câștigat fără drept de apel scrutinul.

ADVERTISEMENT