Laura Codruța Kövesi scapă de sancțiunea disciplinară cerută de către Inspecția Judiciară

Adrian Ilie   
în HotNews
02/06/2020, 19:18
Laura Codruța Kövesi scapă de sancțiunea disciplinară cerută de către Inspecția Judiciară
Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA Sursa foto: Hepta.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul Inspecției Judiciare la o decizie a CSM prin care Laura Codruța Kövesi era absolvită de acuzația că ar fi dat publicității date confidențiale dintre-un dosar. Inspecția Judiciară ceruse Consiliului Suprem al Magistraturii să o sancționeze pe Kövesi, scrie News.ro.

ÎCCJ a respins recursul Inspecției Judiciare la o decizie a CSM

Inspecția Judiciară a invocat un comunicat al DNA din 12 februarie 2018 prin care erau respinse acuzațiile făcute de către fostul deputat Vlad Cosma la adresa parchetului anticorupție într-o emisiune televizată.

În comunicat, erau inserate stenogramele a două înregistrări în care un apropiat al lui Cosma, cercetat penal, avertiza un procuror și un ofițer de poliție judiciară că vor fi făcute acuzații grave legate de activitatea DNA în cadrul respectivei emisiuni.

Pe 14 septembrie 2018, Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva fostei șefe a DNA pentru că a dat publicității stenograme confidențiale dintr-o anchetă aflată în curs de derulare de către unul dintre procurorii din subordine.

Kövesi era acuzată de ”nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a informaţiilor de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei”.

Pe 24 iunie 2019, Secția de procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acțiuunea disciplinară a Inspecției Judiciare.

Inspecția a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție care s-a pronunțat marți pe această speță. Astfel, ÎCCJ a respins atât cererea de suspendare a Codruței Kövesi, cât și recursul formulat împotriva deciziei CSM. Hotărârea ÎCCJ este definitivă.

Acesta este al doilea succes în justiție pentru fosta șefă a DNA după decizia pe care a obținut-o la Curtea Europeană a Drepturilor Omului la începutul lunii trecute.

Un nou succes pentru Laura Codruța Kövesi

În procesul câștigat de Laura Codruța Kövesi, CEDO a decis, în unanimitate, că acesteia i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare atunci când a fost demisă de la conducerea DNA invocându-se declarații făcute de către Kövesi.

”Aplicantul şi-a exprimat opiniile şi criticile cu privire la reformele legislative ce au afectat sistemul judiciar, cu privire la aspectele ce au privit funcţionarea acestui sistem şi cu privire la competenţele procurorului de a ancheta infracţiuni de corupţie, toate acestea reprezentând lucruri de interes public”, se arată în decizia CEDO.

Curtea a considerat că poziţia şi afirmaţiile aplicantului, ce se încadrează în contextul dezbaterii publice cu privire la lucruri de interes general, necesită un înalt grad de protecţie a dreptului acesteia la liberă exprimare şi un control strict al oricărei interferenţe cu acest drept din partea autorităţilor.

Închide ×