News

Legea autoapărării pentru atacuri desfășurate la domiciliu pe timp de noapte, prioritatea Guvernului Orban

16.06.2020 | 20:09
Legea autoapararii pentru atacuri desfasurate la domiciliu pe timp de noapte prioritatea Guvernului Orban
ADVERTISEMENT

Cazurile tot mai dese de agresiune și violență, multe dintre ele împotriva forțelor de ordine, pot fi oprite doar printr-o lege mult mai dură.

Cel puțin asta e părerea deputatului PNL Marinel Pirtea, care susține o lege a autoapărării pe timp de noapte, pentru atacurile desfășurate la domiciliu.

ADVERTISEMENT

„Mă văd obligat să revin din nou, imperios, la necesitatea adoptării de urgență a unor prevederi legale mai ferme în vederea stopării cazurilor de agresiune și violență, chiar împotriva forțelor de ordine.

Legea autoapărării poate fi modificată, la solicitarea unui deputat PNL

E inacceptabil ca – așa cum s-a întâmplat recent în județul Olt, doar intervenția forțelor SAS din Jandarmerie să readucă ordinea publică și să asigure protecția polițiștilor aflați în misiune.

ADVERTISEMENT

Atrag atenția că riscul de apariție a violențelor și distrugerilor de domiciliu, mai ales pe timpul nopții, este tot mai mare.

Sunt ncesare, în opinia mea, măsuri ferme pentru protecția persoanelor și bunurilor, în așa fel încât cetățenii să simtă că statul îi ocrotește”, a explicat Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

Deputatul PNL vrea ca această lege a apărării pe timp de noapte, pentru atacuri desfășurate la domiciliu, să se inspire după modelul italian.

PNL vrea să se inspire din modelul italian

Italienii au modificat legea autoapărării în 2017, pe fondul creșterii violențelor, reușind să descurajeze tâlharii.

ADVERTISEMENT

La fel ca și în România, în Italia legislația prevedea un principiu rațional de proporționalitate dintre atacator și victimă.

Așadar, dacă cineva era atacat cu un cuțit, acea persoană nu putea să descarce un pistol mitralieră în atacator fără să fie tras la răspundere.

Italienii au modificat legea și au permis oamenilor să utilizeze o armă de foc pentru a se apăra de atacatori în propria locuință, pentru a descuraja infractorii. Desigur, lucrurile nu sunt atât de simple, în cazul uciderii „atacatorului” fiind necesare dovezi că acea persoană era determinată să facă rău.

ADVERTISEMENT