Life

Legea care permite vecinilor să-ți intre în curte. O pot face de fiecare dată când doresc și nu-i poți împiedica. Ce este dreptul la trecere

Descoperă ce este dreptul la trecere și cum pot avea vecinii acces în curtea ta. Legea permite acest lucru, așa că află cum poți gestiona situația
22.04.2023 | 10:30
Legea care permite vecinilor sati intre in curte O pot face de fiecare data cand doresc si nui poti impiedica Ce este dreptul la trecere
Legea care permite vecinilor să-ți intre în curte. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Care este legea ce le permite vecinilor să intre la tine în curte. O pot face de fiecare dată când doresc, în anumite condiții. Află când este sau nu posibil acest lucru. Ce scrie în Codul Civil și ce este dreptul la trecere. Care sunt drepturile proprietarilor nevoiți să treacă prin curtea vecinilor?

Legea care permite vecinilor să-ți intre în curte. Ce este dreptul la trecere și când poate fi exercitat de vecinii tăi

Dreptul de trecere este un subiect intens disputat între vecini. Trecerea prin curtea vecinului nu este tocmai plăcută, dar există o lege care permite acest lucru. Sunt situații în care e permis să treci prin curtea vecinului pentru a ajunge la proprietatea ta. Așadar, ce drepturi și obligații sunt pentru a nu se ajunge la un conflict de proprietate? În primul rând, există câteva reguli de conviețuire care trebuie respectate.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai întâlnite limite legale ale dreptului de proprietate privată, reglementat de Codul Civil în vigoare, este dreptul de trecere. Legea proprietății stabilește ce se întâmplă atunci când un proprietar nu are posibilitatea de a intra, din drumul public, în propria curte.

În prezent, dreptul de trecere ca limită legală a dreptului de proprietate este reglementat la art. 617 din Codul civil, într-un subcapitol intitulat chiar “Dreptul de trecere”. Există legi clare atunci când vine vorba despre acest drept.

ADVERTISEMENT

Potrivit articolului, “proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu”.

Cu alte cuvinte, atunci când proprietarul se află în imposibilitate absolută de ieșire la drumul public, acesta are dreptul să treacă prin curtea vecinului său pentru a ajunge în propria curte. Condiția este ca trecerea lui să aducă o minimă stânjenire vecinului, informează avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Totodată, imposibilitatea de ieşire la drumul public (sau lipsa de acces) presupune existenţa unui loc înfundat. Mai exact, este vorba despre terenul care, fiind înconjurat de terenul altor proprietari, nu permite proprietarului său o ieșire suficientă la drumul public.

Când nu mai poți trece prin curtea vecinului. Explicațiile din Codul Civil

Reglementările din Codul Civil nu sunt valabile în orice situație. Trebuie să consulți cu atenție legea într-una din situațiile detaliate în rândurile de mai jos. Ce se întâmplă atunci când mai multe fonduri vecine au acces la calea publică?

ADVERTISEMENT

În cazul în care locul înfundat are ieșire la calea publică pe un drum ce poate deveni practicabil, dacă se efectuează niște cheltuieli rezonabile din partea proprietarului, atunci prevederile art. 617 din Codul civil nu se mai aplică. Astfel, proprietarului nu îi mai este asigurată trecerea prin curtea altor vecini pentru a ajunge la a sa.

Cum poți proteja confidențialitatea și intimitatea în propria curte, chiar dacă vecinii au dreptul la trecere

De asemenea, dacă mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea trebuie să se facă pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puține prejudicii, după cum spune legea.

În ceea ce privește întinderea și modul de exercitare a dreptului de trecere, aceste aspecte sunt determinate fie prin înțelegerea părților, sau prin hotărâre judecătorească. De altfel, este posibilă și aplicarea unei folosințe continue pe o perioadă de 10 ani, mai arată art. 619 din Codul Civil.

Ce spune legea proprietății despre dreptul la trecere și cum poate fi interpretată în diverse situații

Conform legislație civile în vigoare, proprietarul are obligația de a permite folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat. Acesta trebuie să permită, totodată, accesul vecinului pe terenul său pentru tăierea crengilor și culegerea fructelor, în schimbul unei despăgubiri, dacă e cazul.

ADVERTISEMENT