Legea mirosurilor a trecut de Parlament. Inițiatorul legii, deputatul USR Cornel Zainea, vrea să pedepsească operatorii economici care generează mirosuri deranjante.
Proiectul legii mirosurilor a primit votul final în plenul Camerei după ce a fost adoptat de Senat. Legea a fost votată în Parlament, cu 309 voturi pentru și o abținere.
Inițiatorul legii, Cornel Zainea, a menționat că în acest moment există un vid legislativ, astfel că mirosurile neplăcute generate de anumiți operatori economici deranjează în continuare pe toată lumea, fără ca Garda de Mediu să poată lua măsuri.
“De ce avem nevoie de o lege a mirosurilor? Deoarece avem vid legislativ, iar Garda de Mediu a spus că nu poate da amenzi și sancționa poluatorii deoarece nu există cadru legal.
Mirosurile afectează pe toată lumea. Dacă pute, pute și pentru USR-ist, și pentru PSD-ist, și pentru UDMR-ist, și pentru sărac, și pentru bogat. Și pentru cetățean, și pentru politician”, a explicat Zainea, conform Digi 24.
Cu toate acestea, ce este legea mirosurilor și ce reglementează mai exact? Concret, proiectul legislativ reglementează problema „mirosului pestilențial” care deranjează tot mai mulți cetățeni.
Inițiativa USR fusese semnată de parlamentariși adoptată tacit de Senat încă din septembrie 2018, conform sursei citate.
Printre cele mai importante reglementări din Legea mirosurilor pot fi remarcate următoarele:
-Disconfortul olfactiv este definit ca fiind „mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare”.
-Este reglementată obligativitatea unui plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Cine nu va respecta planul va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitvă a activității generatoare de disconfort.
-Autoritățile locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv să interzică permanent sau temporar dacă situația o cerer, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement. De asemenea, autoritățile vor avea obligația să controleze „preventiv” și să răspundă la sesizările cetățenilor atunci când activitățile nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.
-În momentul în care vor fi elaborate planurile de urbanism și amenajarea teritorului, se vor prevedea, obligatoriu, mai multe măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.
-Vor exista o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului, Garda de Mediu primind mai multă putere în acest sens.