News

Legea offshore va fi depusă vineri în Parlament. Ciolacu: ”Statul va câștiga 60%, OMV și Romgaz – 40%”

Coaliția PNL-PSD-UDMR a definitivat draftul proiectului legii offshore. Acesta urmează să fie depus vineri în Parlament. Marcel Ciolacu dă asigurări că, în urma extracțiilor din Marea Neagră, statul va avea de câștigat.
14.04.2022 | 16:48
Legea offshore va fi depusa vineri in Parlament Ciolacu Statul va castiga 60 OMV si Romgaz  40
Ministrul energiei anunță că România va avea, din această vară, o nouă sursă de gaze din Marea Neagră. Când vom scăpa de dependența de Rusia
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de joi, 14 aprilie, guvernanții au finalizat draftul proiectului legii offshore, care urmează să fie depus vineri în Parlament, sub semnătura liderilor celor trei partide din coaliţie.

Legea offshore va fi depusă vineri în Parlament

Marele anunț a fost făcut de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a declarat că vineri va fi depus la Parlament proiectul legii offshore, sub semnătura sa, a premierului Nicolae Ciucă şi a președintelui UDMR, Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

”De la 9:00 dimineaţa am stat până la 11:00, a întârziat şi premierul la şedinţa de Guvern, a început mai târziu, am stat împreună cu ministrul de Finanţe, cu secretarul general al Guvernului şi ministrul Energiei să finalizăm legea offshore.

O să mai avem o întâlnire după ora 14:00. Mâine, sub semnătura mea, a domnului prim-ministru Nicolae Ciucă şi a domnului preşedinte Kelemen Hunor va fi depusă, la Parlament, legea offshore, astfel încât să ne încadrăm în perspectiva ca cel târziu în 2027 din Marea Neagră să înceapă exploatarea gazelor”, a spus joi Ciolacu, la DCNews.

ADVERTISEMENT

Ciolacu: ”Statul va câștiga 60%, OMV și Romgaz – 40%”

Președintele PSD a adăugat că acest proiect menționează clar faptul că statul român va fi prioritar la accesul la aceste zăcăminte de gaze.

”Avem o abordare ca statul român să fie prioritar la accesul la gaze. Este o noutate! Întâi cumpără statul român şi companiile româneşti acest gaz şi apoi se poate exporta surplusul. 

ADVERTISEMENT

Cert este că statul român va câștiga 60%. Companiile de stat – OMV și Romgaz – au 40% din beneficiile din gazul din Marea Neagră. Noutatea este și această abordare pe onshore de mare adâncime”, a mai afirmat Ciolacu.

Florin Cîțu: ”Proiectul legii offshore va fi adoptat în procedură de urgenţă”

La rândul său, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, joi, că proiectul legii offshore va fi adoptat în procedură de urgenţă, pentru că este un act normativ necesar, agreat în coaliţia de guvernare.

ADVERTISEMENT

”Va fi în procedură de urgenţă. Proiectul este agreat în coaliţie. Va trece foarte rapid. Este nevoie de acest proiect, nu e nicio problemă”, a afirmat Cîţu, joi, la Senat.

Fostul premier a mai anunțat că există o companie care poate începe imediat exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră şi altele care trebuie să investească şi apoi să înceapă exploatarea.

ADVERTISEMENT